Topolánek vede Čechy k daňovému ráji

Petr Holub
17. 1. 2007 18:35
Praha - Vláda představila program, s nímž půjde do sněmovny. Poslanci Melčák s Pohankou, kteří ji podpoří, nepřiměli koalici k nijak významným ústupkům. UVNITŘ: JAK KOALICE USTOUPILA

Byly to časy, kdy se všem snížily daně. Tak budou lidé vzpomínat na Topolánkovu vládu, pokud vydrží ve funkci celé období. A pokud prosadí to, co slibuje v programu.

O slibovanou rovnou daň půjde jen podle názvu, přesto jsou daňové změny tím rozhodujícím z programového prohlášení, které dnes vláda představila a s nímž půjde v pátek do sněmovny žádat o důvěru.

Všichni občané budou platit rovnou daň z příjmu ve plánované výši mezi 17 a 19 procenty. Lidé, kteří zdaňovali v nižších sazbách, se mohou spolehnout, že nárůst sazby kompenzují vyšší odpočty. Ministr financí Miroslav Kalousek vysvětlil, že každý daňový poplatník bude moci odečíst částku na úrovni 100 tisíc korun proti dnešku skoro trojnásobek.

Další výhody budou mít živnostníci. O třetinu se sníží základ pro výpočet zdravotního a sociálního pojistného, zruší se minimální daň a plán na registrační pokladny.

Pro úspěšnější zaměstnance je připraven strop na pojistné, které by nemělo překročit trojnásobek toho, co platí průměrný zaměstnanec.

Obecně pro bohatší občany se ruší všechny majetkové daně, například dědická nebo z dividend.

Firmy se mohou těšit nejen na snížení daní, ale také na liberálnější zákoník práce, který dá možnost snáze přijímat i propouštět.

Sobotka vidí katastrofu

Sociální demokrat Bohuslav Sobotka, někdejší ministr financí, vidí  v takových plánech katastrofu. Varuje před výpadkem státních příjmů ve výši 135 miliard ročně.

Bohuslav Sobotka byl kritizován za účetní kouzla s rozpočtem. V opozici může kritizovat své kritiky.
Bohuslav Sobotka byl kritizován za účetní kouzla s rozpočtem. V opozici může kritizovat své kritiky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nový správce státní poklady Miroslav Kalousek však slíbil, že v definitivní verzi daňových změn bude výpadek v řádu miliard, maximálně několika desítek miliard.

Sobotkovu varování před krachem rozpočtu dává za pravdu, že koalice nechce při snižování rozpočtových příjmů nijak výrazně šetřit na výdajích. Nechce výrazně zasahovat do sociálních dávek, například penze by se měly zvyšovat podle růstu platů.

Zruší se sice pastelkovné (tisíc korun) i pohřebné (5 tisíc korun),  to však spolu se snížením porodného (o 9 tisíc) rozpočtu vynese pouze jeden a půl miliardy ročně.

Co dostanou rodiny

Nejméně 3 miliardy může stát ušetřit, když se podle plánu přestanou platit první tři dny nemocenské.

Podpora rodin by naopak měla vyrůst, bude se však modernizovat rodiče si budou moci vybrat, jestli chtějí rodičovský příspěvek vyčerpat za rok nebo za delší dobu.

Nedá se předem spočítat, jestli úspory přinese navrhované zkrácení rodičovské dovolené ze čtyř na tři roky.

Drobné změny proti dohodě

Programové prohlášení je prakticky překlopením koaliční dohody, kterou strany podepsaly koncem roku.

"Je to jiný literární žánr," vysvětluje hlavní rozdíl vicepremiér Petr Nečas, který měl přípravu na starosti. Od koaliční dohody se program liší, že v něm nejsou odstavce o mechanismu, jak by měly strany spolupracovat. Místo nich se doplní kapitoly o resortech, které v dohodě chybí, například o vzdělání a zemědělství.

Na scéně Melčák a Pohanka 

Minimální změny přinesla iniciativa poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

"Na toleranci naší vlády ze strany obou poslanců jsme se dohodli na základě programových ústupků," vysvětlil premiér Mirek Topolánek. Koalice však přeběhlíkům neslíbila víc, než bylo už v koaliční smlouvě. "Ve všech případech ale nešlo o zásadní ústupky," uvedl Topolánek.

ODS, lidovci a zelení například psali už v prosinci, že daně se sníží všem občanům a také chtěli jednat se "sociálními partnery" o zákoníku práce, jak to chtějí oba poslanci.

Výjimka potvrzuje pravidlo

Jedinou výjimkou, kde se plány vlády kvůli Melčákovi s Pohankou výrazněji měnily, je věta ze zákona o neziskových nemocnicích.

Koalice původně chtěla "zrušit zákon o neziskových nemocnicích", napříště připraví "nový evropský zákon o neziskových nemocnicích" a dokonce slíbí, že se nebudou privatizovat fakultní nemocnice.

Starý zákon tedy zrušen přece jen bude a v novém nepochybně nezůstane klauzule, že povinně neziskové musí být všechny nemocnice, které chtějí čerpat z veřejného pojištění.

Pokud tedy bude chtít ODS nemocnice jakkoli privatizovat, cesta je otevřená. O prodeji fakultních nemocnic se nikdy neuvažovalo.

V požadavcích Melčáka a Pohanky byly navíc jen deklarace o tom, že vláda podpoří růst, politickou stabilitu a transparentní vládnutí. Proti tomu by neměla námitky žádná vláda.

Nejisté DPH a euroústava

Programové prohlášení nezpřesnilo koaliční smlouvu ani v odstavcích, které jsou nejvíc nejasné a přitom podstatné pro další vládní postup. Ministr Kalousek zabránil tomu, aby se zpřesňovaly údaje o daních, například stejná sazba pro daně z příjmu a základní DPH může být 17 až 19 procent, není psáno, o kolik se ze současných pěti procent zvýší snížená sazba DPH.

"Koaliční smlouva stanoví v daních jasně reformní směr. V navržených mantinelech mohou odborníci navrhnout celou řadu srovnatelných variant. Teprve mezi nimi by si měli politici vybírat," vysvětluje ministr.

Nebude se měnit neurčitá formulace o evropské politice. "Chceme přispět k takové podobě institucí a politik EU, jaká bude odpovídat novým výzvám 21. století a jaká zajistí, že půjde o projekt úspěšný," zní stejná věta ve smlouvě i v programu.

Obešla potřebu definovat postoj k euroústavě ve chvíli, kdy ji chce oživit německá kancléřka Angela Merkelová. "Mělo by tam být něco jasnějšího. Ale jsme ve výjimečné situaci, kdy se spěchá s hlasováním o důvěře a není možné připravit podrobnější a solidnější text," hodnotí vládní program místopředseda zelených Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy