Volvo jde do útoku proti německému luxusu. Ukázalo velké kombi V90

Jan Markovič Jan Markovič
18. 2. 2016 13:33
Mercedes-Benz E, BMW 5 a Audi A6. To jsou králové luxusní kategorie vyšší střední třídy, kteří jsou k dostání v provedení kombi. Volvo se s nimi chce nyní pustit do křížku. Pomoci mu v tom má nový model V90, který si přenáší hlavní technologie i design z velkého XC90. Vůz se předvede v Ženevě.
Na palubě se dá očekávat řada bezpečnostních asistentů, adaptivní tempomat nebo poloautomatické řízení.
Na palubě se dá očekávat řada bezpečnostních asistentů, adaptivní tempomat nebo poloautomatické řízení. | Foto: Volvo

Švédská automobilka odhalila už třetí model, který patří do nové generace jejích modelů. Po velkém SUV XC90 a luxusním sedanu S90 to je velké kombi V90. Svou velikostí 4936 mm zapadá do vyšší střední třídy. Tam se utká s dlouho zavedenými německými modely od Mercedesu, BMW a Audi, které jen tak mezi sebe někoho nepustí. Porovnejte si velikosti německé trojky zde.

Z hlediska designu nejspíš ano. Kombík totiž rozvíjí designový jazyk Volva XC90. Nápadně dlouhou příď proto zdobí světlomety doplněné o diody ve tvaru položeného písmene T, které odkazuje na mytologické Thorovo kladivo. Zajímavá je také protažená záď s vysokými brzdovými světly.

Kabina opět vychází z modelu XC90. Uvnitř si lze užít množství dřeva, kůže i hliníku. Také plast je zpracován na úrovni. Shodný je volant i displej, který v přístrojovém štítu nahrazuje běžné ručičkové budíky otáček a rychlosti. Zábavní systém s obrazovkou situovanou na výšku je opět stejný jako u velkého SUV.

Nepřekvapí ani nabídka motorů. Volvo V90 se drží nového směru značky, který pod kapotu švédských vozů nepustí nic většího než čtyřválce. V nabídce jsou dva benzinové motory T5 (254 k) a T6 (320 k). Naftu zastupují D4 (190 k) a D5 (235). V90 bude k dostání rovněž jako plug-in hybrid kombinující benzinový čtyřválec s elektromotorem. Nabízet se bude pod označením T8 a bude mít 320 koní. Motory T6, T8 a D5 se prodávají s pohonem všech kol.

Na palubě se dá očekávat řada bezpečnostních asistentů, adaptivní tempomat nebo poloautomatické řízení, které pomůže v kolonách a při jízdě po dálnici. Podrobnější informace Volvo pustí do světa na autosalonu v Ženevě, který proběhne za dva týdny. Tam se V90 představí veřejnosti spolu se sedanem S90.

 

Právě se děje

Další zprávy