Autem roku 2016 v ČR se stala Škoda Superb. Mezi finalisty se dostala i v evropské anketě

Ondřej Běhal
16. 2. 2016 21:38
Škoda Superb se stala s velkým náskokem autem roku 2016 v České republice. V pětičlenném finále nasbírala od porotců z řad motoristických novinářů 1422 bodů. Na druhém místě se umístil Opel Astra s 1125 body, bronz bere Subaru Levorg (1042 bodů). Nový Superb se probojoval v konkurenci 35 nominovaných aut mezi sedmičku finalistů i v evropské anketě Car of the Year, jejíž výsledky budou známé v předvečer ženevského autosalonu 29. února.
Českým autem roku 2016 jezdí i český prezident.
Českým autem roku 2016 jezdí i český prezident. | Foto: Ludvík Hradilek

Škodovky v Česku většinou v anketách o auto roku vítězí. Loni získala titul nová generace malé Fabie, letos na ni navázal manažerský Superb ve své třetí generaci. 

Klíčky finalistů ankety o letošní auto roku v ČR.
Klíčky finalistů ankety o letošní auto roku v ČR. | Foto: Ondřej Běhal

Porotci z řad motoristických novinářů upřednostnili Škodu Superb před další čtveřicí finalistů. Každý z nich rozděloval celkem 150 bodů a hodnotil vozy podle jízdních vlastností, užitné hodnoty, ekonomiky provozu, vyspělosti technologií a designu. Auta neměli porovnávat mezi sebou, ale v rámci jejich segmentů.

Celkové pořadí finalistů je následující:

1. Škoda Superb    1422 bodů

2. Opel Astra          1125 bodů

3. Subaru Levorg    1042 bodů

4. Volvo XC90          851 bodů

5. Ford Mustang       810 bodů

Po kliknutí na aktivní jméno vozu si můžete přečíst podrobné testy každého z pěti finalistů.

Finálová pětice byla velmi různorodá. Vítězný Superb zastupuje manažerská auta, stříbrný Opel Astra rodinné kompakty, bronzové Subaru Levorg kombíky s pohonem všech kol, Volvo XC90 největší a nejluxusnější vozy kategorie SUV a Ford Mustang sporťáky.

Nová Škoda Superb se dostala z 35 nominovaných aut i mezi sedmičku finalistů ankety o evropské auto roku. Ta se bude vyhlašovat v předvečer ženevského autosalonu 29. února. Soupeři Superbu budou Audi A4, BMW řady 7, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra a Volvo XC90.

Žádná škodovka zatím evropskou anketu Car of the Year nevyhrála. Do finále už se dostaly například dvě generace Octavie, Roomster nebo Yeti. Šance Superbu může trochu snižovat fakt, že se loni stal evropským autem roku Volkswagen Passat, z něhož Superb technicky vychází. To samé ale platí i o dalším finalistovi - Audi A4.

 

Právě se děje

Další zprávy