Opel Astra v 11. pokračování. Je teď o 200 kilogramů lehčí

Radek Pecák Radek Pecák
4. 6. 2015 6:32
Vnější rozměry vozu se zmenšily, cestující přesto uvnitř naleznou více místa.
Foto: Opel

Především na úsporu hmotnosti a zlepšení prostoru v interiéru se zaměřili konstruktéři německé automobilky Opel při práci na již jedenácté generaci modelu Opel Astra. Ten bude mít premiéru na frankfurtském autosalonu v září, již nyní jsou ale známa některá technická data.

Zřejmě nejzajímavějším faktem je to, že se podařilo oproti končící generaci dosáhnout hmotnostní úsporu téměř 200 kilogramů.

Optické prodloužení linie oken použije rovněž nový Opel Astra
Optické prodloužení linie oken použije rovněž nový Opel Astra | Foto: Opel

Jen na karosérii je to 77. Místo dosavadních 357 kilogramů bude hmotnost této části automobilu jen 280 kilogramů. Dalších 50 se ušetřilo na nápravách a dalších dílech podvozku.

Automobil bude také nyní kompaktnější než dříve. Zkrátil se téměř o pět centimetrů na 437 centimetrů, také výška je snížena - konkrétně o 2,6 centimetru na 146 centimetrů.

Zajímavě zní údaj o dvoucentimetrovém zkrácení rozvoru, zejména v souvislosti s tím, že cestující vzadu mají mít o 3,5 centimetrů větší prostor pro nohy než dříve.

Foto: Aktuálně.cz

Pod kapotu vozu budou montovány zcela nové motory. Jejich výkony sahají od 95 do 200 koňských sil. Základní motorizací se stane litrový tříválec, který disponuje výkonem 77 kW (105) koní. Poprvé se objeví i nový benzinový turbomotor se zdvihovým objemem válců 1,4 litru.

Ve výbavě vozu se mají objevit i inteligentní světlomety tvořené pouze LED diodami. Opel v tiskové zprávě uvádí, že díky nim dokáže řidič při rychlosti 80 kilometrů v hodině spatřit objekty na kraji silnice (například chodce) o 1,5 sekundy dříve, tedy zhruba 30-40 metrů dříve než stejná osoba jedoucí v automobilu s klasickými halogenovými nebo xenonovými světly.

Mezi nové komfortní prvky budou patřit například masážní sedačky. Na trhu by se měl vůz objevit na přelomu tohoto a příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy