Koncern General Motors prodal už půl miliardy svých aut

Radek Pecák Radek Pecák
7. 5. 2015 11:32
Historie největší americké automobilky se začala psát v roce 1908.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Právě v těchto dnech slaví největší americký výrobce automobilů General Motors unikátní milník. Od roku 1908, kdy vznikl, totiž dokázal vyrobit a prodat půl miliardy svých vozů.

Oslavy probíhají ve všech výrobních závodech koncernu, tedy i v Německu, kde sídlí Opel, jedna ze značek v portfoliu firmy. Mimochodem, Opel do zmíněné půlmiliardy přispěl celkem 68 miliony kusů.

General Motors se zapsal do automobilové historie mnoha prvenstvími. Například v roce 1912 vyvinul elektrický startér a o tři roky později začal pod kapoty svých vozů montovat první osmiválce.

V roce 1940 dostaly vozy tohoto koncernu jako první automatickou převodovku, v roce 1972 vymyslel figuríny pro crash testy aut a v roce 1974 začal vybavovat automobily čelními airbagy.

Kromě toho technici General Motors vymysleli mechanickou srdeční pumpu a rovněž vyvíjeli navigační systém pro přístání kosmických lodí na Měsíci.

V současné době je General Motors třetím největším světovým výrobcem automobilů po japonské Toyotě a německém Volkswagenu.

Vyrábí auta s logy Buick, Cadillac, GMC, Chevrolet, Holden, Opel a Vauxhall. Ještě do roku 2010 jich ale bylo podstatně více. Krize rozhodla o konci značek Hummer, Saab, Saturn a Pontiac.

 

Právě se děje

Další zprávy