Nový Adam je více pro muže. Jaký je polokabriolet od Opelu?

Radek Pecák Radek Pecák
15. 9. 2014 10:36
Adam Rocks není v kategorii minivozů rozhodně levné auto. Základní cena je 368 900 korun.
Zatímco klasický Opel Adam bez přídavných plastů si oblíbily zejména ženy, Rocks by měl přilákat i mužské zákazníky.
Zatímco klasický Opel Adam bez přídavných plastů si oblíbily zejména ženy, Rocks by měl přilákat i mužské zákazníky. | Foto: Opel

Německá automobilka Opel se, jak se zdá, již definitivně oklepala ze špatného období a nyní se nadechuje k velké modelové ofenzívě. Ještě předtím, než přijdou na trh nové generace veledůležitých modelů Corsa a Astra, Opel uvádí na trh stylový polokabriolet odvozený od modelu Adam.

Zatímco minivůz Adam se ve své klasické podobě líbí hlavně ženám (poměr zákaznic oproti mužským kupujícím je 70:30), nová verze automobilu Opel Adam Rocks by díky svému mírně "offroadovému vzezření" měla zaujmout více pánské publikum.

Designéři použili tradiční řešení, které vzhled městských modelů patřičným způsobem "přiostřuje". Blatníky kolem kol proto rámují plastové lemy, z černého plastu je i nástavec prahů a také spodní části nárazníků vpředu i vzadu. Až pod vůz pak zasahují stříbřité kryty.

Otevírací plátěná střecha je vyhrazena právě jen pro variantu Rocks.
Otevírací plátěná střecha je vyhrazena právě jen pro variantu Rocks. | Foto: Opel

Podvozek vozu Opel Adam Rocks je o půldruhého centimetru výše nad terénem než u běžného provedení. Na první pohled to ale příliš vidět není.

Na kráse automobilu nepochybně přidávají velká, buď sedmnácti-, nebo dokonce osmnáctipalcová kola. Dalším výrazným poznávacím znamením tohoto automobilu je plátěná stahovací střecha.

Adam Rocks ale není typickým kabrioletem. Plátno nahrazuje pouze plechovou střechu mezi bočními díly karosérie a shrnuje se směrem dozadu. Ostatně, střechu ani nebylo kam uložit. Adam má totiž spíše symbolický zavazadlový prostor o objemu 170 litrů.

Stažení střechy pomocí elektromotoru trvá pouhých pět sekund. Tuto operaci lze navíc provádět i v dálničních rychlostech. Opel uvádí jako mezní limit rychlost 140 kilometrů v hodině.

Na výbavě se nešetřilo. Poznáte to na ceně

Zákazník si může zvolit z obrovského množství barevných kombinací. Například na evropské novinářské premiéře vozu, která se odehrávala v lotyšské Rize, neměl ani jeden ze čtyřicítky zde prezentovaných Adamů Rocks s sebou své jednovaječné dvojče. Samotná střecha může být ve třech odstínech. Odlišně pak může být lakován i rám střechy a samozřejmě samotná karosérie.

Adam Rocks není v kategorii minivozů rozhodně levné auto. Základní cena je 368 900 korun. Ovšem výbava je poměrně obsáhlá. Opel sériově do vozu montuje šest airbagů, rádio, manuální klimatizaci, palubní počítač, tempomat, kožený volant s ovládáním rádia či kola z lehkých slitin. Za příplatek mohou zákazníci získat například i asistenční systém upozorňující na vozidla nacházející se v takzvaném mrtvém úhlu nebo vyhřívaný volant.

I v interiéru je možné mít řadu prvků, které prostředí přizpůsobí vkusu svého majitele.
I v interiéru je možné mít řadu prvků, které prostředí přizpůsobí vkusu svého majitele. | Foto: Opel

Interiér je přívětivý, velmi dobrá jsou přední sedadla. Věnec volantu je možná až příliš tlustý, řazení šesti převodových stupňů jde ztuha, ale je poměrně přesné.

Podvozek je naladěn dosti tvrdě, odpovídal však motoru, který byl namontován pod kapotou. Tím byla nejsilnější verze zcela nového přeplňovaného benzinového tříválce (brzy po něm přijde dalších šestnáct nových agregátů od motorářů Opel). Jeho maximální výkon je 115 koňských sil (85 kW), maximální točivý moment, který je dostupný již od osmnácti set otáček, činí 170 Nm. Tato kombinace znamenala, že se vůz nijak nebránil řidičově snaze o sportovnější průjezd několika zatáček. Naklánění karosérie je minimální, vůz se dobře drží zvolené stopy.

Ač má vůz samozřejmě poháněna pouze přední kola, vyzkoušeli jsme ho i na několikametrovém úseku šotolinové cesty. Poradil si s ní zdatně, nicméně opravdový terén by byl nad jeho síly. 

Výrobce uvádí, že vůz je schopen uhánět rychlostí až 196 kilometrů v hodině, tabulková kombinovaná spotřeba uvádí 5,1 litru na 100 km.

Přestože Opel si s vozem Adam Rocks opravdu vyhrál, mnohem důležitější pro jeho budoucí výsledky hospodaření budou až modely, které přijdou v nadcházejících měsících. Po nové generaci hatchbacku Corsa bude brzy následovat nová Astra. Zákazníkům bude ihned nabízena jak v provedení hatchback, tak i kombi.

 

Právě se děje

Další zprávy