Odmrazování skla na volnoběh vás může stát dva a půl tisíce. Vyzkoušejte babské rady

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 1. 2019 15:59
S čelním sklem auta se všichni řidiči během zimy seznámí opravdu důkladně. Ráno z něj musí smést sníh, seškrabat led a nedej bože, když se zevnitř ještě zamlží, nebo dokonce zamrzne. Není divu, že řadu z nich láká prostě pustit motor a nechat topení, ať tu těžkou práci odvede za ně. Takový postup ale má hned několik háčků: porušujete jím zákon a můžete za to dostat pokutu až 2500 Kč, ničíte motor a vlastně ani není nejrychlejší. Přesto se můžete námaze se škrabkou vyhnout. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Na zamrzlá skla s bramborou a lihem

Technický líh může posloužit jako nouzový odmrazovač skel. Stačí ho smíchat v poměru 2 : 1 s vodou a naplnit do lahve s rozprašovacím nástavcem. Směs pak stačí nastříkat na sklo a led povolí. Je nutné jen dát pozor na to, že líh může být agresivní vůči karoserii. Použití podobného postupu tedy doporučujeme jen v případě, že auto pravidelně myjete a nezapomínáte na aplikaci vosku.

Zamrznutí skel se dá předejít s použitím brambory. Pokud ji rozříznete a skla jí zvenku potřete, cukry v bramborové šťávě zamezí tvorbě ledu. Pokud po sobě šťáva z brambor zanechá film, snadno se ho ráno zbavíte ostříknutím a setřením.

Bramborová šťáva prý pomůže i zamezit mlžení skla zevnitř. 

 

Právě se děje

Další zprávy