Odmrazování skla na volnoběh vás může stát dva a půl tisíce. Vyzkoušejte babské rady

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 1. 2019 15:59
S čelním sklem auta se všichni řidiči během zimy seznámí opravdu důkladně. Ráno z něj musí smést sníh, seškrabat led a nedej bože, když se zevnitř ještě zamlží, nebo dokonce zamrzne. Není divu, že řadu z nich láká prostě pustit motor a nechat topení, ať tu těžkou práci odvede za ně. Takový postup ale má hned několik háčků: porušujete jím zákon a můžete za to dostat pokutu až 2500 Kč, ničíte motor a vlastně ani není nejrychlejší. Přesto se můžete námaze se škrabkou vyhnout. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Bez škrabky se neobejdete

Klasická škrabka je tedy jasně jednou z nejdůležitějších součástí zimní výbavy auta. Pomoci si můžete rozmrazovačem skel ve spreji. Naopak vychytávky v  podobě vyhřívané škrabky na okna (dá se koupit za pár stovek na internetu, zapojí se do dvanáctivoltové zásuvky) odborníci z německého autoklubu ADAC nedoporučují. Stejně jako v případě polití okna horkou vodou, to totiž může kvůli vysokému rozdílu teplot způsobit prasknutí nebo poškození skla. Samotné odstranění námrazy navíc elektrická škrabka nikterak výrazně neurychlí.

Existuje ale i řada babských rad, které odmrazení skel usnadní, podívat se na ně můžete dále. Jejich použití je na vlastní riziko.

 

Právě se děje

Další zprávy