Nový test levných autosedaček. Pozor, šest jich propadlo

Radek Pecák Radek Pecák
27. 10. 2014 11:08
Dejte si pozor hlavně na levné modely v ceně zhruba do 1500 korun, ukázal test.
Autoklub ADAC tentokrát podrobil testu levnější typy dětských autosedaček.
Autoklub ADAC tentokrát podrobil testu levnější typy dětských autosedaček. | Foto: ADAC

Praha - Až si půjdete vybírat dětskou autosedačku, dejte si pozor zejména na levné modely v ceně do zhruba 1500 korun. Vyplývá to z posledního kola testů, které uskutečnily evropské autokluby pod vedením německého ADAC.

Šest z celkem jedenácti testovaných autosedaček právě v této cenové kategorii obdrželo v pětibodové škále nejhorší, tedy nedostatečné hodnocení.

Nejzávažnější problém zjistil test u sedačky Nania Safety Paris SP. Při simulovaném čelním nárazu automobilu v rychlosti 64 kilometrů v hodině praskla. Kvůli tomu se uvolní pás, který dítě drží, a to pak může nekontrolovaně vyletět vpřed.

Problematické jsou podle autoklubů rovněž sedačky Nania Starter SP,  Tiggo Bebehut, United-Kids Alpha Deluxe, United-Kids Kid Comfort a United-Kids Kidstar (podrobný přehled najdete v galerii).

"Sedačky, které v testu obdržely špatné hodnocení, rozhodně nedoporučujeme kupovat," říká mluvčí tuzemského autoklubu ÚAMK Petr Vomáčka. Podle něho je i velmi rizikový nákup sedaček z autobazaru, protože u nich není nikdy jisté, zda už neprodělaly havárii.

Pouze jediný model - Obaby Tiny Tatty Teddy - získal druhé nejlepší možné hodnocení. Je určen pro první rok věku dítěte a stojí zhruba 900 korun. Zbytek, tedy čtyři autosedačky, získal průměrné hodnocení.

ADAC zkouší odolnost sedaček při čelním i bočním nárazu. Zajímá se ale také o to, jak jsou náchylné k zašpinění, jak snadno se s nimi manipuluje, jak srozumitelný je návod k obsluze či jak je komfortní pro dítě.

 

Právě se děje

Další zprávy