Maserati zažívá růst, v Česku má zatím zpoždění

Radek Pecák Radek Pecák
3. 9. 2013 5:45
Značka již odtajnila příchod svého SUV. Přijede na konci příštího roku.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Ohledně značky Maserati chodí z Itálie v poslední době jen samé příznivé zprávy. V roce, kdy je největším skokanem ohledně růstu prodejů nových aut v Evropě rumunská Dacia s necelými osmnácti procenty, dokázalo Maserati jen během první poloviny roku uzavřít dvakrát více objednávek než za celý loňský rok.

Statistiky Maserati uvádějí, že dealeři značky přijali letos do 17. června přes 14 000 objednávek. 

Jenže faktem je, že drtivá většina zákazníků pochází z Číny a z USA, kde je velký hlad po novém Quattroporte. "Právě pro tyto trhy byl ostatně vůz především připravován, připouští i mluvčí Scuderia Praha Jiří Rozkošný. Právě tato společnost je oficiálním dovozcem vozů Maserati na tuzemský trh.

V ČR se zatím teprve teď začnou rozbíhat prodeje Quattroporte. Máme prvních pár předváděcích i skladových vozů," informoval Rozkošný. U nás podle něho není zvyklostí si takové auta kupovat, aniž by si je mohl zákazník vyzkoušet. "Například nyní mnozí váhají nad tím, zda si raději zvolí silnější model, ale s pohonem zadních kol nebo slabší, ale s pohonem všech kol," dodává Rozkošný. Je logické, že bez praktické zkoušky většina lidí závaznou objednávku nepodepíše.

SUV Levante bude příští rok

Ještě větší zpoždění má začátek prodeje zcela nového modelu Ghibli. "Zatím nevíme, kdy auta budou k  mání, podle původního předpokladu již tady měly být," dodává Rozkošný. Pokud se objeví do několika týdnů, dá se u tohoto modelu ještě letos počítat s prodejem až 30 kusů, v případě Quattroporte to bude něco mezi deseti a dvaceti kusy.

Maserati podle zveřejněných plánů hodlá již v roce 2050 prodávat padesát tisíc automobilů za rok. Za celý loňský rok si přitom její vozy převzalo jen zhruba šest tisíc zákazníků.

Nejprodávanějším modelem by se do budoucna mělo stát právě Ghibli. Zdatně sekundovat mu má i na konec příštího roku připravované luxusní SUV Levante. I nadále bude Maserati prodávat své kupé a kabriolet.

  

 

Právě se děje

Další zprávy