CNG čerpacích stanic bude u nás brzy už padesát

Radek Pecák Radek Pecák
31. 8. 2013 5:48
CNG stanice se čím dál častěji stávají součástí klasických čerpadel.
Foto: Aktuálně.cz

Od pondělka začne sloužit motoristům v tuzemsku již 48. veřejná plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG).

Nachází se na na dálnici D5. Jedná se o CNG stanici Králův Dvůr u Berouna. Stanice je součástí klasické čerpací stanice společnosti Lukoil.

Na dálnici D5 tak budou zatím 2 veřejné CNG stanice. V celé České republice je nyní 48 veřejných plnicích stanic na CNG.

„Motoristé jistě ocení možnost natankovat CNG na klasických čerpacích stanicích, tak jako například od dnešního dne i na dálnici D5," říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. „Motoristé nyní využívají také veřejnou CNG stanici u Žebráku na D5 exit 34, kam mohou zajet z obou směrů," dodává Prokopec.

Počet motoristů, kteří využívají zemní plyn jako pohonnou hmotu, stále narůstá. Dnes je u nás již přes 5 500 CNG vozidel celkem, z toho je přes 4 900 osobních a užitkových vozidel.

Brzy bude octavia

„V nejbližší době lze očekávat další veřejné stanice v Příbrami, Jindřichově Hradci a Praze" říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. Počet těchto stanic by tak ještě letos měl přesáhnout počet padesát.

„A do roku 2015 očekáváme v ČR minimálně 35 dalších nových CNG stanic," dodává Prokopec.

Automobily, které na toto palivo mohou jezdit, nabízí v současné době hlavně Volkswagen, Fiat a Opel. Svůj první model (Citigo) má i Škoda. Navíc během pár měsíců se na trhu objeví i Škoda Octavia ve variantě s pohonem na stlačený zemní plyn. 

 

Právě se děje

Další zprávy