VW Golf Variant: Konkurent octavie z vlastních řad

Radek Pecák Radek Pecák
30. 8. 2013 6:14
VW Variant stojí o něco více, než octavia combi, ale má bohatší výbavu
Záď vozu nyní působí lehčeji než dříve.
Záď vozu nyní působí lehčeji než dříve. | Foto: Volkswagen

"Přivážíme k vám Evropské auto roku s českým kufrem," tak s trochou nadsázky charakterizoval šéf tuzemského zastoupení automobilky Volkswagen Petr Janeba nový vůz, který se objevuje v autosalonech označených písmeny VW.

Tím vozem je Volkswagen Golf Variant ve své páté generaci. Základní cena v tuzemsku je 378 900 Kč a Volkswagen se netají, že na svoji stranu hodlá přetáhnout i část zákazníků, kteří si dosud kupovali octavie combi.

Logické argumenty pro to Volkswagen má. Kufr je už jen nepatrně menší oproti mladoboleslavskému produktu (VW Golf Variant Combi pojme 605 litrů zavazadel) a byť zákazník za vůz se základním motorem 1,2 TSI 63 kW musí zaplatit o 14 000 Kč více, získá bohatší výbavu.

 Například dvouzónovou klimatizaci (octavia nemá za tuto cenu žádnou), elektrické ovládání všech okének (octavia má pouze přední), dvojitou podlahu v zavazadlovém prostoru (octavia ji nemá), lepší rádio s dotykovým displejem, systém rozpoznávání únavy řidiče a několik dalších drobností.

Počet airbagů je stejný jako v octavii, tedy sedm.

Všech šest verzí motorů nabízených v době uvedení na český trh (rozpětí výkonu od 63 kW/85 k do 110 kW/150 k) je sériově vybaveno systémem start/stop a režimem rekuperace kinetické energie (přeměna kinetické energie na elektrickou energii).

Kromě pětistupňových nebo šestistupňových mechanických převodovek může být pět z šesti motorů TSI a TDI nabízených pro Golf Variant kombinováno alternativně s šestistupňovou nebo sedmistupňovou převodovkou DSG. Dva modely Golf Variant TDI jsou na přání nabízeny s pohonem všech kol.

Nejúspornějším benzinovým motorem je 1,2 TSI s výkonem 77 kW/105 koní, které spotřebuje v průměru jen 5,0 l/100 km, přestože dokáže jet v případě potřeby rychlostí až 193 km/h.

Dieselová verze s motorem 1,6 TDI o výkonu 77 kW v kombinaci s manuálně řazenou převodovkou má normovanou spotřebu paliva 3,9 l/100 km.

Golf Variant s celkovou dé-kou 4562 mm má až po střešní sloupky B stejný tvar jako hatchback, který je o 307 mm kratší. 

Golf Variant je nabízen ve výbavových liniích Trendline, Comfortline a Highline.

I pro nový Golf Variant Volkswagen na přání dodává systém aktivní ochrany cestujících. Pokud tento systém rozpozná potenciálně nebezpečnou situaci, přitáhne automaticky bezpečnostní pásy řidiče a spolujezdce.

Jedná-li se o ještě kritičtější situaci, jako je silně přetáčivé nebo nedotáčivé chování vozidla se zásahem ESC, jsou navíc uzavřena boční okna (s ponecháním malé mezery) a střešní okno.

Mezi další nové prvky výbavy patří mimo jiné asistenční systém Front Assist včetně funkce nouzového brzdění City, adaptivní tempomat ACC s automatickým udržováním bezpečného odstupu od vpředu jedoucího vozidla, asistent pro jízdu v jízdním pruhu Lane Assist, systém rozpoznávání únavy řidiče, systém rozpoznávání dopravních značek, ergonomické sportovní sedadlo (sedadlo ergoActive) a novou generaci informačních a zábavních systémů.

 

Právě se děje

Další zprávy