Stopa smrtící E.Coli? Nakažení jedli v jedné restauraci

Zuzana Kleknerová ČTK Zuzana Kleknerová, ČTK
3. 6. 2011 21:50
Německá média spekulují, že ohniskem nákazy je restaurace v Lübecku
Foto: Reuters

Berlín - Jedli jste před týdnem jahody? Nebo hlávkový salát? Nebo snad rajčata? A pokud ano, jaká přesně to byla a kde jste je koupili nebo snědli?

To jsou jen některé otázky, na něž musejí odpovídat pacienti, kteří se v Německu nakazili dosud neznámým typem bakterie enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). A leží s krvácivým průjmem v nemocnici.

Teď mají hygienici další stopu. Sedmnáct nakažených jedlo v jedné restauraci v městě Lübeck. Jedna z návštěvnic restaurace na komplikace způsobené bakterií je i mezi obětmi smrtící E. Coli. Restaurace by mohla být ohniskem nákazy.

Úřady, nejrůznější státní instituce i výzkumné ústavy, jako je například renomovaný Institut Roberta Kocha, mají v terénu stovky lidí. Jejich úkolem je detailně zpovídat ty, kteří se bakterií EHEC prokazatelně nakazili.

Netradiční anketa je, zdá se, jedinou cestou, jak zjistit původce nákazy, který už jenom v Německu zabil 17 lidí. A možná má úspěch. Právě vědci z Kochova institutu podezření o ohnisku nákazy v restauraci v Lübecku vyslovili.

Pátrání i v ledničkách 

Informaci o tom, že nákaza se může šířit z restaurace v Lübecku přinesl severoněmecký regionální list Lübecker Nachrichten s odvoláním na šlesvicko-holštýnské ministerstvo na ochranu spotřebitele. "Dodavatelský řetězec by možná mohl podat rozhodující důkaz, jak se původce dostal do oběhu," cituje list mikrobiologa z kielské univerzitní kliniky Wernera Solbacha.

Stopa z restaurace je ale zatím neověřená, další týmy expertů nadále všechny získané informace vyhodnocují, provádějí laboratorní testy a snaží se zjistit, odkud přesně se podezřelé potraviny na pult toho kterého obchodu nebo restaurace dostávají.

"Soustředíme se na maloobchod, velkoobchod a domácnosti," popsal německé pátrání pro server Spiegel online mluvčí hamburského ministerstva zdravotnictví Rico Schmidt. Na polích, kde zelenina roste, se v první fázi žádné vzorky neodebírali.

Laboratorní testování zeleniny
Laboratorní testování zeleniny | Foto: Reuters

Odborníci si hodně slibují hlavně od "prohledávání" domů nakažených obyvatel. Doufají, že právě tam objeví klíč k záhadě, kterou řeší celá Evropa. A kvůli níž nejspíš zbankrotuje nejeden evropský pěstitel zeleniny.

"Naše týmy systematicky prohledávají ledničky infikovaných," vysvětlil Schmidt. Všechny jen trochu podezřelé potraviny okamžitě končí v laboratořích, kam je z "místa činu" odvážejí speciální kurýři.

Hned potom míří potravinoví detektivové do obchodů či na trhy, kde nakažení majitelé lednic zboží koupili. A tam se znovu berou vzorky.

Když si pacient původ svého nákupu nepamatuje (nebo když kvůli svému onemocnění ani komunikovat nemůže), hledají se na jídle cenovky nebo účtenky.

Středověká vyšetřovací metoda

Krom domácností se odebírají vzorky i v halách velkého hamburského tržiště, které je podle Spiegelu centrálním uzlem obchodování se zeleninou a ovocem v celém severním Německu. Právě na severu Spolkové republiky žili všechni Němci, kteří zákeřnému typu bakterie až do čtvrtečního večera podlehli.

Hledá se však i mimo Hamburk, přístavní město na Labi, které zatím hlásí skoro 700 nakažených a tři mrtvé.

"V minulých dnech jsme dostali tip, že by příčinou nákazy bakterií EHEC mohl být určitý druh sýra," cituje Spiegel online Andrease Köhlera, mluvčího městského úřadu v nedalekém Pinnebergu.   

Následovalo to, co předtím u okurek, rajčat, žampionů, koření, mléka a masa, které požili infikovaní pacienti: kolečko lednice - obchod - laboratoř.

Přestože se potravinoví detektivové "pozvali" už do mnoha desítek (nejen) hamburských domácností, výsledkem je zatím jen křivé obvinění okurek ze Španělska.  

Přesto i nadále platí: Provádět anketu mezi nakaženými pacienty je - a to i ve věku, kdy světu vládnou moderní technologie - zatím jedinou, aspoň trochu nadějnou metodou, jak získat odpověď na otázku, proč Evropa čelí zatím největší epidemii krvácivých průjmů v novodobé historii. 

 

Právě se děje

Další zprávy