reklama
gastronomie
6:09
Je strašidelné, co máme na talíři. Chilli o znepokojivém stavu české gastronomie
Food influencerka Ta Thuy Dung alias Chili Ta porovnává českou a vietnamskou kuchyni.
Na tahu s posledními štamgasty. Dřív tu létaly kořalky, teď nonstopy nenávratně mizí
Prohlédnout si
34 fotografií
České restaurace podražily za posledních pět let o 34 procent, v regionech jsou rozdíly
Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 procent. V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci ceny vyšší o 18…
Přečíst zprávu
Prohlédnout si
22 fotografií
V Česku otevřel fastfood Popeyes. První zájemci čekali ve frontě na sendvič 26 hodin
Trojici populárních zahraničních fastfoodů McDonalds, Burger Kingu a KFC přibyla v Česku nová konkurence.
Polévka dražší o polovinu, pivo o třetinu. Analýza zmapovala nárůst cen v hospodách
Gastroindex sleduje typická jídla v českých restauracích a hospodách.
Česko zaplatí Michelinu za zařazení do gastroprůvodce. Stojí 50 milionů na pět let
Na financování by se neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor.
10:45
Podle nakrájené pažitky poznám preciznost nováčka, říká šéfkuchař z michelinské Esky
"Máme tu spoustu lidí, kteří nejsou kuchaři, ale mají elán, což je kolikrát mnohem lepší než mít znuděného kuchaře," vysvětluje šéfkuchař.
"Moravské Palermo." Pivaři kritizují vládu za zvýšení daní, nechápou zvýhodnění vína
DPH za točené pivo by se od příštího ledna měla zvednout na 21 procent, zatímco spotřební daň u tichého vína zůstane nulová.
Čtyři miliony pro Michelin. Bartoš za ně chce analýzu restaurací pro bohaté cizince
Společnost Michelin má podle zjištění Aktuálně.cz vypracovat přehled 30 kvalitních restaurací mimo Prahu. Ministerstvo financí má výhrady.
Restaurace za čtvrt roku zdražily o desetinu. Nejvíce polévky, nejméně tvrdý alkohol
Nejvíce rostly ceny v restauracích, hospodách a rychlých občerstveních. Naopak nejméně se vysoká inflace podepsala v kavárnách.
Přehled
McDonald's prodá ruské pobočky. Snímky ukazují těžké začátky, kdy i úsměv byl agresí
První moskevskou pobočku McDonald's povolili ještě sovětští komunisté, otevřela se v roce 1990. Podívejte se, co tehdy novinka ze Západu způsobila.
Desetitisíce Ukrajinek mohou najít práci v gastronomii. Vyřešily by nouzi o personál
Například řetězce McDonald's a Starbucks již zvýšený zájem z řad ukrajinských běženců evidují.
Ministr Síkela jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele. Pokračovat budou příští týden
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes odpoledne jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru. Zástupci resortu se sejdou se…
Přečíst zprávu
Přehled
V Česku se loni nově zabydlely tři desítky značek. Zaujmout chce i "ruský Lidl"
Podívejte se, o které značky se český maloobchod loni rozrostl. Potvrdil se současný nastupující trend otevírání takzvaných "phygital" prodejen.
Návštěvy restaurací teď berou lidi politicky, stěžují si podniky. Vrací se roznášky
Po týdnu povinnosti kontrolovat bezinfekčnost zaznamenala úbytek hostů většina restaurací v Česku. Metropole problém nemá, vzdoruje hlavně venkov.
"Zlatý" konec roku se hospodám rozplývá. V létě lepily ztráty, teď firmy ruší večírky
V červenci restaurace dosáhly nejvyšších tržeb za uplynulého dva a půl roku, silný byl i srpen a září. Vánoční "večírková" sezona však vypadá špatně.
Restauratéři nesouhlasí s návrhem Vojtěcha, aby kontrolovali bezinfekčnost hostů
Restauratéři nesouhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby kontrolovali bezinfekčnost. Nikdo s nimi téma podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP)…
Přečíst zprávu
"Lidé jen pípnou a odejdou." Číšníci mají kvůli kartám méně dýšek, kritizují i danění
Masivní rozšíření placení kartou změnilo etiketu spropitného v gastronomii. Některé terminály nabízí funkci, jež hosta požádá o "dýško" v procentech.
Karty nebereme. Proč řada restaurací v Česku tvrdohlavě trvá na hotovosti
Podnik musí při používání platebního terminálu odvádět provizi. Restaurace si je však započítávají do cen jako u všech ostatních nákladů.
Češi chodí do restaurací méně, raději si posedí doma. S dražším menu počítají
Údaje společnosti Data Servis ukázala, že lidé v současné době přecházejí z každodenních návštěv podniků na pár posezení za měsíc.
Pokračovat
reklama
Nejnovější zprávy do e-mailu
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle
Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů
, a souhlasím se
Všeobecnými obchodními podmínkami
vydavatelství Economia, a.s.
reklama
reklama