Češi jsou milovníci masa, průměrně ho za rok na hlavu zkonzumují přes 80 kilogramů. V případě zvěřiny jen to ale jen asi kilogram.
"Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat," říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.
"Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy. Zvěřina má méně tuku i specifickou chuť a její příprava rozhodně není komplikovaná. I to je mýtus," dodává šéf Vojenských lesů a statků Petr Král.
V lesních správách a zvěřinových závodech po Česku je na prodej srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, dále i zaječí, koroptví či bažantí. "Regionálně se mohou ceny i nabídka lišit. Nejvíc lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí," upozorňují Lesy ČR.
Spotřeba masa na obyvatele za rok v kg
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | |
Vepřové | 41,6 | 42,1 | 41,3 | 40,3 | 40,7 | 42,9 | 42,8 | 42,3 | 43,2 |
Drůbeží | 24,5 | 24,5 | 25,2 | 24,3 | 24,9 | 26,0 | 26,8 | 27,3 | 28,4 |
Zvěřina | 0,9 | 0,7 | 0,9 | 0,9 | 0,9 | 1,0 | 0,9 | 1,1 | 1,0 |
Zdroj: ČSÚ
Cena srnčího podle internetových stránek projektu dosahuje 70 až 90 korun za kilo, podobně drahé je například dančí maso. Kančí je asi o polovinu levnější.
Zvěřina se prodává čerstvá a neopracovaná. Kusy masa jsou stále v kůži nebo peří a jejich dostupnost je nutné si nejprve ověřit a poté zamluvit pomocí objednávkového formuláře. Dostupnost zvěřiny je závislá na dobách lovu jednotlivých druhů zvěře.