Jeden musí od stolu ven. Vitana zmenšila polévky, cena zůstala. Lidé ocení lepší složení, věří firma

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 25. 9. 2017 13:19
Tradiční hrachová polévka od Vitany zhubla. Zatímco dříve stačila pro čtyřčlennou rodinu, nové balení - za stejnou cenu - stačí jen na tři porce.
Na první pohled vypadají díky stejně velkému obalu shodně. Polévka vlevo však stačila pro čtyři lidi, nová vpravo nasytí už jen tři.
Na první pohled vypadají díky stejně velkému obalu shodně. Polévka vlevo však stačila pro čtyři lidi, nová vpravo nasytí už jen tři. | Foto: Archiv Aktuálně.cz

Praha - Obsah tradičních polévek od Vitany je o čtvrtinu chudší než dříve. V obchodech však stojí stejně jako původní balení, takže v praxi polévka zdražila o desítky procent. Společnost to odůvodňuje tím, že sjednotila parametry základní řady svých polévek, kterým zároveň vylepšila recepturu. A doufá, že lidé tyto změny ocení.

"Hrachovou polévku kupuji dlouho. V obchodě jsem tak po potěžkání hned poznal, že je něco jinak. A opravdu - zatímco nedávno vážila 100 gramů, nyní váží už jen 75 gramů a stačí pouze na tři porce místo čtyř," upozornil redakci Aktuálně.cz Jiří Sedlák s tím, že ho takovéto nenápadné zmenšování výrobků velmi zlobí.

Díky tomu, že jsme v jedné večerce ještě našli jak původní, tak novou hrachovku, jsme mohli porovnat i cenu. Stály stejně. Při přepočtu na 100 gramů tak polévka zdražila o třetinu.

"Chceme, aby se všechny naše sáčkové polévky základní řady připravovaly ve tři čtvrtě litru vody a stály stejně, tedy 23,90 koruny," vyjmenovává jeden z důvodů změny balení mluvčí Vitany Milan Linka.

V základní řadě, kterou nazývá "tradiční", prodává firma 17 výrobků - pět z nich se až do nedávna připravovaly do litru vody a vážily 100 gramů. Aby zapadly do řady, musely projít zeštíhlovací kúrou. Vedle hrachovky tak zhubla také bramboračka a gulášovka (základní, svačinová i pikantní verze).

Mluvčí ale věří, že menší balení kupujícím vadit nebude, protože polévky mají lepší složení než dříve. Zmizel z nich totiž palmový olej, který obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin než třeba olej řepkový či slunečnicový. Vysoká spotřeba těchto kyselin může napomáhat ke vzniku nadváhy či k onemocněním srdce a cév.

Lidem, kterým záleží na ekologicky udržitelném růstu, navíc vadí využívání palmového oleje proto, že kvůli rozšiřování levných palmových plantáží ubývá původní deštný prales. Vitana se tedy snaží získat sympatie této skupiny zákazníků, která se stále rozrůstá.

"Důvodem ke změně receptur bylo odstranění negativně vnímaného palmového tuku z celého portfolia našich sáčkových polévek. Věříme, že spotřebitelé ocení zlepšenou kvalitu receptur, s níž je spojeno sjednocení cen a litráže," dodává mluvčí Vitany.

 

Právě se děje

Další zprávy