Praha - Méně telecího a hovězího masa, méně chleba, ale více kuřecího, těstovin a čokolády. Jídelníček Čechů se za 25 let od listopadu 1989 výrazně proměnil. Alespoň podle údajů o spotřebě od Českého statistického úřadu (ČSÚ). Online deník Aktuálně.cz porovnal údaje o 24 potravinách.
Zatímco v roce 1989 připadalo na jednoho Čecha 13,4 kilogramu drůbežího masa ročně, v roce 2012 (novější data zatím statistici nezveřejnili) to už bylo 25,2 kilogramů - tedy o 88 procent více.
Zvláště kuřecím masem přitom Češi nahradili hovězí a v menší míře vepřové maso. Spotřeba hovězího od konce socialismu klesla o 70 procent. Zatímco tehdy připadalo na každého 27,4 kilogramu ročně, nyní je to jen 8,1 kilo. Spotřeba vepřového pak klesla z 48,1 kilogramu na osobu na 41,3 kilo.
Výrazně se změnily také přílohy. Průměrná spotřeba těstovin stoupla o téměř 103 procent z průměrných 3,5 kilogramů na člověka v roce 1989 na současných 7,1 kilo. Spotřeba luštěnin stoupla o 73 procent, rýže o 21 procent.
"Odnesly" to hlavně brambory. Zatímco v roce 1989 připadalo na obyvatele 81,9 kilogramu za rok, nyní je to 68,6 kilo.
Největší nárůst (na osobu za rok):
Položka | 1989 | 2012 | Růst spotřeby |
1. Těstoviny | 3,5 kg | 7,1 kg | o 102,9 % |
2. Drůbeží maso | 13,4 kg | 25,2 kg | o 88,1 % |
3. Sýry | 7,5 kg | 13,4 kg | o 78,7 % |
4. Kakaové výrobky | 4 kg | 7,1 kg | o 77,5 % |
5. Luštěniny | 1,5 kg | 2,6 kg | o 73,3 % |
Zdroj: ČSÚ
Největší pokles (na osobu za rok):
Položka | 1989 | 2012 | Pokles spotřeby |
1. Telecí maso | 0,4 kg | 0,1 kg | o 75 % |
2. Hovězí maso | 27,4 kg | 8,1 kg | o 70,4 % |
3. Máslo | 8,5 kg | 5,2 kg | o 38,8 % |
4. Vepřové sádlo a slanina | 6,8 kg | 4,7 kg | o 30,9 % |
5. Vejce | 342 ks | 245 ks | o 28,4 % |
Zdroj: ČSÚ
Širší výběr a méně času
Změna jídelníčku má podle ekonomů několik příčin. Jednou z nich je, že se na trhu objevily "nové" potraviny. "V restauračním stravování před 25 lety nebyla alternativa k tradiční české kuchyni zaměřené převážně na vepřové a hovězí maso s bramborami či knedlíky,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek s tím, že dnes je na výběr z mnohem širší palety kuchyní. V asijských bistrech, která jsou přitom hodně rozšířená, je přitom první volbou kuřecí maso.
Za menším zájmem o hovězí maso navíc může být i jeho jakost. "V zemích, kde je hovězí maso kvalitní, jeho spotřeba nadále roste," říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Jde například o Argentinu, kde zemědělci chovají skot na obrovských pastvinách a v přirozených podmínkách. "Naopak pokud zvířata nemají pohyb, jsou ve stresu, což následně ovlivní i kvalitu masa, které bude tuhé, suché," vysvětluje analytik.
Důležitou roli hraje podle Sobíška také změna životního stylu a snaha jíst co nejrychleji. Místo chleba například mnozí lidé sáhnou po kusovém pečivu, aby přípravou jídla strávili kratší dobu. "Úspora času je zřejmě i důvodem oblíbenosti různých kakaových tyčinek, jimiž lze rychle a nepříliš nákladně doplnit energii během dne," dodává.
Rychlý životní styl mohl ovlivnit i spotřebu brambor. "Nahradily je například těstoviny, které máte hotové za deset minut. U brambor se pod půl hodiny moc nedostanete a v dnešní době je to prostě znát," vysvětluje mluvčí Českého statistického úřadu Tomáš Chrámecký. Totéž platí pro kuřecí maso, které je jednodušší na přípravu než například hovězí.
Pokles poptávky může souviset i s cenou. Jako příklad uvádí Menčík opět hovězí maso. "Dříve tu byla větší nabídka a konkurence mezi zemědělci, z čehož pramenily nižší ceny," říká.
Sladší život
Podle statistik mají Češi sladší život než v roce 1989. Konzumace kakaových výrobků stoupla o 77,5 procenta. Zatímco před 25 lety připadaly na každého obyvatele Československa čtyři kila čokolády, čokoládových cukrovinek či kakaa, předloni to bylo již 7,1 kilogramu.
Zájem o čokoládu ani příliš neovlivnila skutečnost, že kakao od roku 1989 celosvětově zdražilo na více než trojnásobek. Vyšší ceny na burzách se do cen v tuzemských obchodech projevují jen částečně, kromě toho čokoláda v Česku zdražovala pomaleji, než rostly mzdy, takže si jí lidé stále mohou koupit více než před pětadvaceti lety. Zatímco čokoláda zdražila 1,8krát, průměrná výplata vzrostla zhruba osminásobně.
"Čokoláda patří mezi luxusní produkty a její spotřeba typicky roste, když se zvyšuji příjmy obyvatelstva. Průměrná česká domácnost za posledních dvacet let relativně zbohatla a může si dovolit utrácet více za produkty ze skupiny pro potěšení," vysvětluje analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. A připomíná, že za uplynulých pětadvacet se samozřejmě výrazně zvýšila nabídka.
K dalším potravinám, jejichž spotřeba v Česku za 25 let stoupla, patří čaj, káva, včelí med a všeobecně ovoce.
Z jídelníčku naopak kromě brambor a hovězího mizí také chléb, jehož spotřeba spadla o čtvrtinu. Výrobci podle Mahdalové bojují mimo jiné s růstem nákladů. "Například ze zahraničí nakupují obaly na pečivo a droždí, navíc cena mouky se vytváří na celoevropském trhu," říká.
Jak se změnila spotřeba za 50 let
Zajímavé porovnání - a podobné trendy - nabízí i porovnání s rokem 1964. Za uplynulých padesát let se nejvíce zvýšila spotřeba sýrů (z 2,7 kg na osobu na 13,4 kg), na druhém místě je drůbeží maso (lidé ho tehdy kupovali téměř pětkrát méně než dnes), třetí je zrnková káva.
Největší pokles nastal u spotřeby telecího a vepřového masa. Konzumace chleba klesla téměř o polovinu - zatímco před půl stoletím činila průměrná spotřeba na osobu 74,9 kilogramu ročně, nyní to bylo jen 41,3 kilogramu.
Největší nárůst (na osobu za rok):
Položka | 1964 | 2012 | Růst spotřeby |
1. Sýry | 2,7 kg | 13,4 kg | o 396,3 % |
2. Drůbeží maso | 5,4 kg | 25,2 kg | o 366,7 % |
3. Zrnková káva | 0,55 kg | 2 kg | o 263,6 % |
4. Těstoviny | 2 kg | 7,1 kg | o 255 % |
5. Kakaové výrobky | 2,1 kg | 7,1 kg | o 228,1 % |
Zdroj: ČSÚ
Největší pokles (na osobu za rok):
Položka | 1964 | 2012 | Pokles spotřeby |
1. Telecí maso | 1,6 kg | 0,1 kg | o 94 % |
2. Hovězí maso | 18,7 kg | 8,1 kg | o 57 % |
3. Chléb | 74,9 kg | 41,3 kg | o 45 % |
4. Brambory | 119 kg | 69 kg | o 42 % |
5. Vepřové sádlo a slanina | 7,5 kg | 4,7 kg | o 37 % |
Zdroj: ČSÚ