Ministr zemědělství Marian Jurečka je naštvaný na výrobce potravin nebo drogerie, kteří v Česku nabízejí stejné výrobky s jiným složením než v Německu nebo Rakousku. Za půl milionu korun tak nechal udělat test výrobků, které prodávají obchody v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Provedla ho Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. "Testy ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující," řekl. Projděte si výsledky v detailu. Zjistíte, že v některých případech jsou na tom Češi lépe než Němci. Když už se ale objeví zásadní rozdíl, je v neprospěch českých zákazníků.
Persil
U pracího prášku Persil je v Maďarsku, Slovensku a v Česku podíl aktivní látky na dávku praní kolem zhruba 9,5 gramu, v Německu a v Rakousku okolo 11,3 gramu.
|
Středně tvrdá voda, střední znečištění, pračka 4-5 kg
|
Aktivní látky na dávku praní podle deklarace / aktivní látky absolutně
|
Česko
|
108 ml ~ ± 70 g
|
9,7 g / 13,8 %
|
Slovensko
|
108 ml ~ ± 70 g
|
9,5 g / 13,6 %
|
Rakousko
|
108 ml ~ ± 70 g
|
11,3 g / 16,2 %
|
Německo
|
115 ml ~ 65 g
|
11,4 g / 17,5 %
|
Maďarsko
|
108 ml ~ ± 70 g
|
9,4 g / 13,4 %
|
Zdroj: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze