Salátová okurka, mrkev, ledový salát, rajčata, červená jablka a jahody. Nákup šesti druhů ovoce a zeleniny proběhl na přelomu května a června a celkem bylo do laboratoře odesláno 52 vzorků. Pro úplnost byly do srovnání zahrnuty i bioprodukty, autorům testu se nicméně podařilo sehnat pouze biookurky a biomrkev.
"Testování a nákup vzorků proběhly podle přesně daných pravidel. Během jediného dne jsme navštívili devět obchodů a ve všech nakoupili podle připraveného seznamu," popisuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Každý typ prodejny měl dva zástupce - u velkých supermarketů to byly řetězce Globus a Kaufland. Diskontní prodejce reprezentovaly Penny Market a Lidl. "Poté jsme nakoupili u dvou různých trhovců a zašli do dvou večerek. Devátou zastávkou byla německá pobočka řetězce Lidl," dodává Hoffmannová.
Rajčata bez chuti, nahořklá mrkev
Nejvyšší váhu přisoudilo deset hodnotitelů senzorickému hodnocení. Sledovali vzhled, barvu, chuť, vůni, texturu či konzistenci, intenzitu vad a celkový dojem vybraného ovoce a zeleniny.
"Zásadní nedostatky se při ochutnávce neobjevily, nicméně nelze mluvit ani o bezchybnosti. Mrkve a okurky trápila nahořklá příchuť, u rajčat zase vadila prázdnost chuti. U balených jablek se hodnotitelé pro změnu setkávali s hnilobou a otlaky," shrnuje výsledky organizace.
Pokud jde o bioprodukty, nedařilo se biomrkvi, které byla vytýkána nahořklost.
Laboratoř zjišťovala také zralost skrze měření takzvané refraktometrické sušiny vymačkané šťávy vzorků. Analýza přitom ukázala, že v době testování byla nejzralejší jablka, nejméně pak okurky. Zároveň ovšem vyšlo najevo, že různé prodejny nabízely zboží v podstatě srovnatelné zralosti.
Rozdíly v kalibru
Obchodní specifikace testovaných produktů se skládá jednak z jakostní třídy, jednak z kalibru.
Evropské nařízení pro vybrané druhy ovoce a zeleniny má dvě až tři jakostní třídy, které jsou definované minimálními požadavky na kvalitu. U zboží druhé třídy se přitom toleruje vyšší výskyt vad tvaru a vzhledu než u první, potažmo výběrové třídy. O třídě jakosti jablek, rajčat a jahod musí být zákazník při nákupu informován na etiketě, a to jak u baleného, tak i volně nabízeného zboží. Testované vzorky přitom deklarovaly jako první jakost.
Kalibr zase definuje velikost plodů. Údaj lze nalézt na etiketách a obvykle se uvádí jako příčný průměr plodu v nejširším místě nebo jako hmotnost jednoho kusu.
Právě měření kalibru podle autorů ukázalo největší rozdíly u jablek, která se lišila velikostně až o 2 cm v průměru a až dvojnásobně na váze v závislosti na místě prodeje. "Zvlášť důležitý je kalibr u zboží prodávaného po kusech. Například cena hlávky salátu ve večerkách a diskontech byla shodná, ovšem díky vyšší hmotnosti vyšly výhodněji ty z diskontních prodejen," dodává Hoffmannová.
Rozdíly v kalibru byly na první pohled nejvýraznější také pokud jde o srovnání českých a německých vzorků. Až na jahody a rajčata se v Německu prodávaly těžší a větší kusy a zboží bylo, s výjimkou ledového salátu a okurek, dražší.
"V celkovém hodnocení se však s převahou 4 : 2 lépe dařilo vzorkům zakoupeným v Česku. Zásluhu na tom mělo především jejich lepší senzorické hodnocení," připomíná dTest.
Biomrkev s pesticidy
Ovoce a zelenina podstoupily také analýzu pesticidů. Laboratoř prověřovala přítomnost až 700 látek u vzorků biomrkve, biookurek, vzorku jahod z trhu a vzorku jahod ze supermarketu.
"Očekávali jsme absolutní čistotu ekologické produkce. Překvapil nás proto nález difenoconazolu u biomrkve italského původu, a to na samé hranici tolerovaného limitu," upozorňuje Hana Hoffmannová.
Překvapivé byly i výsledky jahod z farmářských trhů, u kterých analýza odhalila přítomnost šesti pesticidů. I když šlo o povolené látky a jejich koncentrace nepřekročily zákonné limity, ukazuje to na fakt, že farmářské trhy automaticky neznamenají biokvalitu,"
Aktuální data Českého statistického úřadu přitom ukázala, že některé ovoce v červenci oproti předchozím měsícům výrazně podražilo.
Ceny vybraného ovoce a zeleniny v Česku
Druh ovoce/zeleniny | Množství | leden | únor | březen | duben | květen | červen | červenec |
Jablka konzumní | 1 kg | 31.45 | 32.75 | 33.75 | 36.17 | 38.87 | 41.34 | 43.12 |
Pomeranče | 1 kg | 31.99 | 30.14 | 32.52 | 39.51 | 43.89 | 48.21 | 48.28 |
Citrony | 1 kg | 46.23 | 46.93 | 51.10 | 69.90 | 77.30 | 75.68 | 71.53 |
Banány žluté | 1 kg | 32.32 | 33.24 | 32.08 | 32.58 | 30.55 | 32.01 | 29.07 |
Konzumní brambory | 1 kg | 18.95 | 18.47 | 21.08 | 19.38 | 20.73 | 22.33 | 16.04 |
Zelí hlávkové bílé | 1 kg | 21.41 | 21.37 | 21.31 | 21.26 | 21.85 | 22.60 | 19.71 |
Okurky salátové | 1 kg | 49.36 | 69.31 | 55.49 | 42.71 | 42.42 | 41.53 | 44.97 |
Papriky | 1 kg | 65.12 | 72.85 | 72.19 | 89.18 | 91.89 | 73.69 | 61.41 |
Rajská jablka červená kulatá | 1 kg | 59.35 | 56.63 | 59.14 | 64.57 | 54.47 | 41.24 | 38.40 |
Květák bílý celý | 1 kus | 46.85 | 45.89 | 39.42 | 66.24 | 65.61 | 58.45 | 36.71 |
Mrkev | 1 kg | 18.82 | 18.83 | 19.53 | 22.23 | 25.48 | 26.18 | 23.41 |
Cibule suchá | 1 kg | 18.37 | 19.41 | 19.42 | 21.62 | 20.69 | 27.02 | 23.10 |
Zdroj: ČSÚ
Například cena pomerančů oproti květnu vzrostla o více než 12 korun na 48 korun za kilogram a konzumní jablka o 15 korun na 43,12 koruny za kilogram. Cena salátových okurek se oproti červnu zvýšila z 41,50 na 45 korun za kilogram.
Rajská jablka, květák nebo mrkev naopak zlevnily. Cena klesla také u konzumních brambor, které byly k dostání za 16 korun za kilogram.