Aneta Řezníčková,
Dan Poláček
Aktualizováno 4. 7. 2023 12:54
Výroba tradičních kyselých okurek má v Česku problémy. Důvodem jsou - podobně jako napříč celým potravinářským sektorem - současné vysoké náklady a na ně navázané ztráty. Norská společnost Orkla, která výrobu okurek vlastní, proto v úterý oznámila uzavření výrobny v Bzenci, jejíž historie sahá až do 19. století. Zákazníci by podle ní přesto o populární "nakládačky" přijít neměli.
S pěstováním populárních okurek začal před 450 lety znojemský opat Sebastian Freytag. Tehdy si nechal přivézt z Maďarska okurková semena a začal okurky pěstovat.
Plodině se dařilo a postupně si získávala na oblibě. "Zcela neočekávaně se přišlo na to, že v úrodné oblasti Thayaboden jižně od Znojma roste zvláštní druh okurek, jež díky své jedinečné kvalitě neměly konkurenci," píše se v publikaci Znojemská okurka od Hanse Zuckriegla.
Kolem roku 1870 se okurky staly pro rolníky jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmu a pro Znojmo základem k rychle se rozvíjejícímu konzervárenskému průmyslu. Objemná produkce přivedla okurkáře k myšlence uchování zeleniny, a tedy nakládání okurek.
Okurky znojemští okurkáři nejdříve nakládali do soli a octa. Později vytvořili vlastní nálev, který přetrvává do současnosti.