Aneta Řezníčková,
Dan Poláček
Aktualizováno 4. 7. 2023 12:54
Výroba tradičních kyselých okurek má v Česku problémy. Důvodem jsou - podobně jako napříč celým potravinářským sektorem - současné vysoké náklady a na ně navázané ztráty. Norská společnost Orkla, která výrobu okurek vlastní, proto v úterý oznámila uzavření výrobny v Bzenci, jejíž historie sahá až do 19. století. Zákazníci by podle ní přesto o populární "nakládačky" přijít neměli.
Nakládačky určené přímo pro prodej se pak dovážejí například z Německa či Rakouska a pro zpracovatelský průmysl hlavně z Polska, Albánie a Maďarska.
V roce 2000 byly do Česka podle dat Českého statistického úřadu dovezené necelé čtyři tisíce tun okurek. V roce 2020 se jednalo o rekordních 12 tisíc tun, loni bylo dovezeno devět tun čerstvých či chlazených okurek nakládaček.
Havel připomíná, že Česko pro pěstování okurek ve velkém nemá vhodné klimatické podmínky. Řešení vidí v investicích do výstavby skleníků. Okurky jsou totiž typickou skleníkovou surovinou. "Jde ale o poměrně velké jednorázové investice s velkou spoluúčastí zemědělců," vysvětluje dále analytik.
Mnoho skleníků letos v zimě navíc úrodu ani nevysadilo z obav z drahých energií a vysokých nákladů na práci.