Brno - Třetina restaurací uvádí v nabídkách pokrmů nepravdivé nebo zavádějící informace. Používají například termín sýr nebo šunka, přestože v jídle jsou jen jejich náhražky. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Kontrolovala 110 provozoven. Pochybení inspektoři zjistili ve třiceti z nich, přičemž nepřesnost nastala vždy ve neprospěch spotřebitele.
"Nejčastěji inspektoři zaznamenali pochybení u označování mléčných výrobků, celkem ve 27 případech, tedy u každé čtvrté kontrolované provozovny," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potvrdilo se například časté neoprávněné použití termínu sýr a smetana u jídel připravených z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů.
"Prohřešek jsme nejčastěji zjistili u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček," řekl Kopřiva.
V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů, ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé použití názvu šunka.
"Vzhledem k neuspokojivým výsledkům bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě," uvedl mluvčí.