Češi chodí do restaurací méně, raději si posedí doma. S dražším menu počítají

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 8. 2021 10:00
Než se loni na jaře uzavřely restaurace, navštěvovalo je několikrát týdně 37 procent lidí. V současné době do nich zavítá vícekrát v týdnu o deset procent hostů méně. Ukázaly to údaje společnosti Data Servis, z nichž také vyplynulo, že gastropodniky pociťují odliv zahraničních turistů. Řadě z nich pak v době covidu pomohly sociální sítě (hlavně Facebook), díky kterým udržely kontakt se zákazníky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Podle průzkumu firmy Data Servis, který pochází z letošního června, přibývá lidí, kteří restaurace navštěvují jen párkrát za měsíc, aktuálně jde o 26 procent osob. Před vypuknutím covidu se přitom jednalo o 17 procent.

Restaurace mimo jiné trápí odliv zahraničních turistů, pro gastropodniky v některých regionech v Česku tvořili cizinci 30 až 50 procent všech návštěv.

Právě nižší návštěvnost má za následek pokles tržeb, což se některé restaurace snaží dohnat zvyšováním cen. Podle firmy Data Servis si všimlo zdražování skoro 60 procent návštěvníků, a to převážně u jídla a piva. 

Skutečnost, že restaurace po znovuotevření zdražují, potvrzují také data stravenkářských firem, jak v červenci informoval on-line deník Aktuálně.cz. Například podle společnosti Edenred v červnu Češi za oběd v restauraci platili v průměru 137 korun, což je vůbec nejvíce od doby, kdy tato stravenkářská firma ceny sleduje. Oproti začátku letošního roku je to zdražení o pět korun.

V porovnání s loňským červnem, kdy nastalo uvolnění po první vlně covidu, jde o tříprocentní meziroční růst cen. Ten podle společnosti Edenred odráží vývoj inflace v Česku, kdy restaurace bojují s rostoucími náklady.

Podle analýzy společnosti Data Servis zákazníci se zdražováním počítají i do budoucna. Předpokládají, že utratí buď stejně, nebo o něco více v porovnání s předcovidovou dobou. V současné době utrácí víc než před začátkem pandemie jen 11 procent hostů.

Graf ukazuje, jak se změnila útratu hostů ve srovnání s obdobím před pandemií

Vládní nařízení hosty limituje

Celkem 40 procent lidí se také shoduje, že by se obsazenost podniků zvýšila, pokud by vláda zrušila povinnost prokázat bezinfekčnost. Nyní musí návštěvníci disponovat potvrzením o ukončeném očkování nebo prodělaném koronaviru či u sebe musí mít negativní test. Odpovědnost je ale na nich samotných.

Restaurace bezinfekčnost kontrolovat nemusí, byť to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v jednu chvíli zvažoval. Celkem 57 procent lidí uvedlo, že je nařízení omezuje, současně ale většinou nemají osobní zkušenost s tím, že by je při vstupu někdo opravdu kontroloval.

O osm procent více jedinců pak považuje za částečnou nebo úplnou náhradu návštěv restaurací domácí setkávání. Je to pro ně levnější a při posezení s přáteli nepovažují místo setkání za tak důležité. 

Našli se ale i tací, kterým setkávání s přáteli a rodinou v restauracích chybělo (30 procent), některým se také stýskalo po čepovaném pivu (19 procent) nebo dobrém jídle bez námahy (12 procent).

Vláda vstup veřejnosti do venkovních prostor restaurací povolila po zhruba pětiměsíčním uzavření od 17. května, vnitřní prostory se mohly otevřít 31. května. V červnu zaznamenaly nejvíce návštěv standardní restaurace (42 procent), tedy takové, kde si člověk může dopřát jídlo za běžnou cenu, dále hospody a pivnice a na třetím místě kavárny.

Graf ukazuje, do jakých gastropodniků lidé po znovuotevření vnitřních prostor v červnu nejčastěji zavítali

Data také ukázala, že koronavirovou dobu restaurace překlenuly z části i díky sociálním sítím. Ty se v době omezení staly hlavním komunikačním prostředkem mezi podniky a hosty. Téměř sedmi z deseti podniků používalo Facebook, aby lidem dali vědět, že fungují a jakým způsobem nebo co pro hosty připravují za novinky, až budou moct otevřít.

Video: Přišli jsme o 400 milionů na tržbách, zavíráme na dlouho, říká spolumajitel Ambiente

Záleží na každém dni, kdy jsou restaurace otevřené. Nepřiblížilo se světlo na konci tunelu, říká spolumajitel Ambiente Daniel Kronďák | Video: Daniela Drtinová
 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 1 hodinou

Dálnice D11 z Hradce do Jaroměře se autům otevře 17. prosince

Dokončovaný úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře se motoristům otevře 17. prosince. Stát bude 4,1 miliardy korun bez DPH. Jde o největší současnou stavbou na území Královéhradeckého kraje, řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Na úseku u Smiřic se v sobotu konal den otevřených dveří.

"Za necelé tři měsíce po dálnici budou jezdit auta. Diskutujeme dnes s lidmi přípravy silnic. Je to samozřejmě trochu sebeprezentace, ale chceme ukázat, že příprava a stavba dálnice není jednoduchá," řekl Mátl.

Stavba je rozdělena na dva úseky z Hradce Králové do Smiřic a ze Smiřic do Jaroměře. Stavba trasy do Jaroměře začala v dubnu 2019, z Hradce do Smiřic se buduje od února 2019.

"My jsme dokonce zrychlili, stavba se měla otevírat až v příštím roce během průběhu léta, podařilo se nám se zhotovitelem vyjednat zkrácení lhůty o osm měsíců. Příprava dálnice trvá daleko déle, to jsou někdy i desítky let," řekl Mátl. Šest až deset let příprava podle Mátla zabere vždycky.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 km. Stavba z Hradce do Jaroměře navazuje na úsek dálnice z Hradce Králové, měří 22,4 kilometru. Vede podél současné silnice první třídy na Jaroměř a Náchod. Za Jaroměří se napojí na silnici I/37.

Zdroj: ČTK
Další zprávy