Obliba zamrazování postupně ovládla také domácnosti, s příchodem mrazničky si každý mohl dovolit zamrazit si potraviny sám.
"Právě zmrazené potraviny a pokrmy z hlediska zachování výživových hodnot jsou na tom nejlépe," potvrdila v rozhovoru pro Českou televizi profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. "Zmrazování patří mezi nejšetrnější konzervační metody, protože tam není vysoká teplota. Právě při té dochází k nejvyšším ztrátám živin," vysvětlila.
Například tučné potraviny by se ale podle ní měly zmrazené skladovat co nejkratší dobu. Mezi takové jídlo patří jemné pečivo - třeba koláče, croissanty nebo vánočky. Ty při zamrazení ztrácí velmi rychle chuť i vůni.
Třeba u másla, které je rovněž často zamrazovanou potravinou se navíc musí hlídat doba, kterou ho v lednici máme. Mráz totiž sice brání "zkažení" díky eliminaci mikrobů, na oxidaci je však krátký. U másla tak po čase dochází k mírnému žluknutí i ve zmrzlém stavu. To podle odbornice vede ke změně jeho chuti.
Nejlepší je rozmrazovat zmrazené jídlo v chladničce, případně ho nerozmrazovat vůbec a rovnou zpracovat. Naopak nevhodné je rozmrazovat potraviny v pokojové teplotě nebo pod kohoutkem s teplou vodou, dodala profesorka Dostálová pro ČT.