Živě: Řeckou vládu opouštějí odpůrci reforem

Živě
Páteční vývoj situace kolem záchrany Řecka a snahy udržet ho v eurozóně jsme sledovali v online přenosu.
Foto: Reuters

Atény - Řeckou vládu podle očekávání opouštějí odpůrci úsporných reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli, kteří tím podmínili další balík finanční pomoci předlužené zemi. Vyplývá to ze seznamu členů nového kabinetu, který dnes představil úřad řecké vlády. Premiér Alexis Tsipras provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu.

Poté, co řecký parlament schválil dohodu s eurozónou o podmínkách dalšího záchranného programu, dnes finanční balíček podpořily parlamenty NěmeckaRakouska a Lotyšska.

Rada Evropské unie zároveň schválila tříměsíční překlenovací úvěr, v rámci něhož Řecko získá 7,16 miliardy eur. Tyto peníze mu poslouží hlavně na splátky - už v pondělí musí země například vrátit 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance.

V Řecku zatím pokračuje nejistota o dalším složení vlády. Výměnu rebelujících ministrů premiér Alexis Tsipras kvůli požárům na jihu země přitom zřejmě odloží.

Páteční dění kolem Řecka jsme sledovali online.

Živě
Aktualizovat reportáž
20:25

Podle deníku Kathimerini se složení přísahy kabinetu zatím odkládá kvůli kritické situaci v zemi vyvolané více než pěti desítkami požárů, které zuří zejména v centrální a jižní části země.

Více čtěte zde

Požár na jihu Řecka
Požár na jihu Řecka | Foto: Reuters
20:20

Koaliční partneři ze strany Nezávislí Řekové, kteří ve čtvrtečním hlasování podrželi Tsiprase, dostali za odměnu více míst mezi náměstky. Ministr obrany Panos Kammenos byl potvrzen ve své funkci.

20.15

Na svém místě zůstává naopak například ministr financí Euklidis Tsakalotos, který nahradil svého předchůdce a člena tábora odpůrců reforem Janise Varufakise už počátkem měsíce. Náměstkyni Nadiu Valavaniovou, která kvůli odporu k změnám odstoupila dobrovolně již dříve v tomto týdnu, nahrazuje Tryfon Alexiadis.

20:10

Končí především dosavadní ministr životního prostředí a energetiky a vůdce levého křídla strany SYRIZA Panajotis Lafazanis, který podobně jako tři desítky jeho spolustraníků hlasoval ve čtvrtek v parlamentu proti prvnímu balíku slíbených reforem zejména v oblasti daní. Nahradí ho dosavadní šéf resortu práce Panos Skurletis.

20:10

Řeckou vládu podle očekávání opouštějí odpůrci úsporných reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli, kteří tím podmínili další balík finanční pomoci předlužené zemi. Vyplývá to ze seznamu členů nového kabinetu, který dnes představil úřad řecké vlády. Premiér Alexis Tsipras provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters
17:07

MMF a Evropská komise tento týden zveřejnily analýzy řecké finanční situace. Obě poukazují na rychlé zhoršování od konce roku 2014 a prudké vyostření potíží hlavně tento měsíc, kdy vláda kvůli masovým výběrům vkladů uzavřela banky a zakázala převody peněz do ciziny.  

Zatímco v listopadu Evropská komise odhadovala pro Řecko ekonomický růst v tomto roce o 2,9 procenta a zrychlení na 3,7 procenta napřesrok, nyní věřitelé odhadují propad hrubého domácího produktu (HDP) až o čtyři procenta. Tento rozdíl odpovídá podle ekonomů ztrátě v hodnotě 12,6 miliardy eur letos a 9,8 miliardy eur v roce 2017.

Řecké banky budou kvůli odlivu vkladů a prudkému nárůstu nesplácených úvěrů potřebovat k přežití dodatečný kapitál asi 25 miliard eur. Do odhadu ekonomických následků způsobených řeckou vládou přitom Reuters nezahrnul ztrátu důvěry věřitelů a zahraničních podnikatelů, která nejspíše povede ke ztrátě investic.

17:04

"Je evidentní, že řecká ekonomika se propadla do těžké recese. V prvních dvou čtvrtletích tohoto roku je to jednoznačně důsledek politiky řecké vlády," řekl Reuters ekonom německé Commerzbank Christoph Weil.

17:02

Odvrat řecké vládní politiky od reforem a od spolupráce s věřiteli za posledních devět měsíců stál zadluženou zemi na ztracené produkci, poklesu hodnoty akcií a ztrátě kapitálu bank 63 miliard eur (1,7 bilionu korun), tedy asi třetinu ročního výkonu řeckého hospodářství.

Odhadla to dnes agentura Reuters na základě údajů od věřitelů a ekonomů. V důsledku nedávného zavedení kontroly pohybu kapitálu a nejistot kolem jednání o nové pomoci tato bilance zřejmě ještě vzroste.

Kvůli tomu bude muset eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF) půjčit Řecku ve třetím balíku finanční pomoci asi třikrát více, než se loni předpokládalo.

16:49

Ke změnám v řecké vládě zřejmě nakonec dojde ještě dnes. Uvádí to na Twitteru redaktorka serveru Capital.gr.

16:42

Záruky zemím mimo eurozónu by měly být dvojího typu. K případné kompenzaci zemím mimo euro mohou být použity zisky ze staršího prodeje řeckých dluhopisů, které leží u ECB. Protože za půjčky z EFSM v zásadě ručí evropský rozpočet, tak by v případě řecké platební neschopnosti mohly země mimo eurozónu získat peníze též třeba ze strukturálních fondů, které by jinak plynuly do Atén.

16:41

"Sledujeme evropskou solidaritu v akci. Politici ve 27 zemích investovali vlastní politický kapitál, urychlili národní rozhodování, aby podpořili Řecko v těžké době," komentoval místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis poté, co oznámil informace o překlenovací půjčce Řecku.

 

16:21

"Dosáhnout kompromisu při jednání v Bruselu jsem neměl šanci," píše na svém blogu řecký exministr financí Janis Varufakis. V novém textu, který již vydal v německém listu Die Zeit, si stěžuje, že ostatní ministři financí v eurozóně byli už předem připraveni blokovat jakoukoliv dohodu, aby jednání uvízla na mrtvém bodě a došlo na plán německého ministra financí: vyloučení Řecka z eurozóny.

"Toto není můj výmysl. Jak vím, že byl Grexit důležitou částí Schäubleho plánu? Sám mi to řekl!," píše a zmiňuje takzvaný "Schäubleho plán por Evropu".

Varufakis odkazuje na dřívější jarní zasedání euroskupiny, Ačkoliv tam o Grexitu nikdo ještě přímo nemluvil, řada věcí jej podle něj naznačovala. "Slyšel jsem třeba, že členské země, které nebudou zvládat plnit své závazky, by neměly spoléhat na nedělitelnost eurozóny," popisuje. Stejně tak se dle svých slov setkal s návrhy, že by mělo být možné schvalovat či vetovat rozpočty zemí eurozóny.

Z toho důvodu podle něj Schäuble tolik odmítá odpuštění části řeckého dluhu. "Čím jsem si jistý, je to, že pro něj tento krok nežádoucí, kvůli jeho snaze odůvodnit nějak Grexit," varuje.

Janis Varufakis
Janis Varufakis | Foto: Reuters
15:46

Schválení překlenovacího úvěru potvrzuje na Twitteru i státní tajemník ČR pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

15:42

Rada Evropské unie na svém webu zveřejnila podrobnosti o překlenovacím úvěru pro Řecko. Tuto půjčku Řecko získá na maximálně tři měsíce.

Peníze mu mají posloužit hlavně na hrazení splátek do doby, než země eurozóny schválí tříletý záchranný program. Řecko má příští týden vrátit Evropské centrální bance 3,5 miliardy eur, kromě toho dluží již více než 1,5 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu.

Půjčky dostane země ve dvou splátkách.

Uvedené peníze získá Řecko z Evropského mechanismu finanční stabilizace (EFSM). Na rozdíl od "klasických" záchranných balíčků přitom za vypůjčených 7,16 miliardy eur budou kromě zemí eurozóny ručit i ostatní členové EU, tedy i Česká republika.

Překlenovací úvěr by mělo Řecko splatit z již zmíněného tříletého balíčku.

15:24

Splatit dluh Evropské centrální bance tedy Řecko v pondělí stihne, místní banky však zůstanou po neděli nadále zavřené. Think tank OpenEurope se odvolává na zdroj z řeckého ministerstva financí.

15:21

Třetí záchranný balíček, z něhož by mělo Řecko v následujících třech letech výměnou za reformy získat peníze, by podle Dombrovskise mohl být "snad schválen během několika týdnů".

15:18

Překlenovací úvěr Řecku bude činit celkem 7,16 miliardy eur, upřesnil místopředseda komise.

15:16

Podle Dombrovskise je zpět na stole i jednání o dluhové úlevě Řecku. Rovnou ale zdůraznil, že žádné přímé škrtání dluhů v úvahu nepřipadá. 

Další možností by tedy byl například odklad splátek či snížení úroků.

Foto: Reuters
15:09

Toto byl týden důležitých rozhodnutí, pokud jde o pomoc Řecku, aby se vrátilo k finanční stabilitě, píše Dombrovskis na Twitter.

15:08

Podle místopředsedy Evropské komise byla dosažena dohoda ohledně překlenovacího úvěru Řecku. Peníze by měla země získat do pondělí.

Lze tedy očekávat, že Řecko zvládne poslat Evropské centrální bance 3,5 miliardy eur, které je nutno splatit právě do 20. července.

15:05

Hned v úvodu svého projevu Dombrovskis upozornil, že konference bude krátká, za dvacet minut totiž začíná další telekonference ministrů financí eurozóny.

15:02

Začíná tisková konference místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise ohledně dalšího řešení řecké krize. Mělo by tu zaznít i stanovisko správní rady Evropského stabilizačního mechanismu ohledně třetího záchranného balíčku.

14:54

Kvůli požárům na jihu Řecka premiér Tsipras zřejmě odloží změny ve vládě, které byly původně očekávány už dnes. "Tucky Atéňanů uteklo v pátek z domovů. Oheň poháněný silým větrem a vysokou teplotou se šíří lesy v okolí metropole a nad městem se valí oblaka kouře," uvádí agentura Reuters.

Požár na jihu Řecka
Požár na jihu Řecka | Foto: Reuters
14:41

Podle deníku The Guardian schválil třetí záchranný balíček pro Řecko už i lotyšský parlament.

14:32

"Španělsko musí dát 154 procent svého území Německu." Případně: "Pokud Tsipras dojde pěšky z Atén do Berlína a zpátky, řecké banky otevřou." Po karikaturách se na webu objevil další způsob, jak si udělat legraci z řecké krize - vygenerujte si vlastní úsporné opatření. Vyzkoušet to můžete (v angličtině) ZDE.

14:14

V 15 hodin by měla správní rada Evropského stabilizačního mechanismu, který bude zajišťovat v pořadí již třetí půjčku Řecku, dát zelenou zahájení diskuzí o tomto dalším balíčku.

14:11

Proti záchrannému balíčku hlasovalo podle listu The Guardian v Bundestagu i padesát poslanců konzervativní unie CDU/CSU. Kromě toho bylo proti 63 zákonodárců levicové opozice Linke, zbytek odpůrců pocházel z ostatních stran.

Ve srovnání s únorem 2015, kdy se hlasovalo o prodloužení platnosti předchozího balíčku, tedy počet rebelů v konzervativní unii kancléřky Merkelové vzrostl - tehdy jich další pomoc Řecku odmítlo 29.

14:02

Německý parlament schválil další finanční pomoc Řecku.

Pro záchranný balíček hlasovalo podle redaktora listu Die Welt 439 zákonodárců, proti jich bylo 119 a 40 poslanců se zdrželo.

13:49

Jako by Řecko nemělo už tak dost problémů… Hasiči bojují s lesními požáry, které vypukly zejména na jihu země kvůli extrémně suchému a horkému počasí. Největší z nich se snaží uhasit více než stovka mužů poblíž města Neapolis ve východní části poloostrova Peloponés. Plameny ale ohrožují i jedno z předměstí Atén a brzy by se mohly dostat k prvním domům.

13:15

Řecký premiér Alexis Tsipras údajně chystá kvůli rebelii ve vlastní straně změny ve vládě. Ty by se měly dotknout těch členů kabinetu, kteří ve čtvrtek v parlamentu hlasovali proti reformám požadovaným věřiteli.

Podle agentury AP by Tsipras mohl změny oznámit už dnes nebo během víkendu. Agentura Reuters napsala s odvoláním na nejmenované zdroje z vlády, že končit bude například ministr životního prostředí a energetiky a vůdce levého křídla strany Syriza Panajotis Lafazanis.

13:10

Rakouský parlament posvětil jednání o dalším tříletém záchranném balíčku pro Řecko.

13:05

Finský premiér Juha Sipila se ohradil proti názoru Mezinárodního měnového fondu, že Řecko potřebuje dluhovou úlevu. "Podobná diskuse nemá smysl," prohlásil podle agentury Bloomberg. Důležité teď podle něj hlavně je, aby dluhová zátěž přestala dál růst.

Finsko patří spolu s Německem a Nizozemskem k největším kritikům názoru, že by část závazků mohla být Řecku odpuštěna.

Tamní parlamentní výbor pro záležitosti EU včera dal třetímu záchrannému balíčku v Řecku zelenou. Průzkum veřejného mínění, který byl v pátek zveřejněn v listu Aamulehti, ale zároveň ukázal, že 57 procent občanů je proti další pomoci Řecku.

12:47

Kvůli řecké krizi a nekompromisnímu postoji Berlína vůči Aténám se vrátil zpět obraz Německa coby "kruté země", soudí americký list The Washington Post. Tím, že Německo trvalo na tvrdých úsporných opatřeních a dalších požadavcích, si země podle deníku ničí dobrou pověst, těžce získávanou v desetiletích po druhé světové válce.

Už druhý den po dohodě zemí eurozóny s Řeckem se na Twitteru začal objevovat hashtag #Boycottgermany vyzývající uživatele, aby nekupovali německé zboží, podotýká list. Více můžete číst v článku: Odveta za Řecko je tady. "Bojkotujte německé zboží."

S odkazem na legendární postavu kanibala Hannibala Lectera z hororu Mlčení jehňátek sdílejí lidé též karikaturu německé kancléřky Merkelové coby "Angely Lecter" pojídající Evropskou unii. 

Protesty před Evropskou centrální bankou  ve Frankfurtu.
Protesty před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu. | Foto: Reuters
12:42

V německém Bundestagu zatím stále pokračuje debata o další pomoci Řecku.

Předseda parlamentní frakce SPD Thomas Oppermann se zastal ministra financí Schäubleho. To, jak je v médiích a na sociálních sítích kvůli svému návrhu ohledně dočasného odchodu Řecka z eurozóny znázorňován, je podle něj hrozné a nepřijatelné. "Bylo to namístě, mít plán B," zdůraznil Oppermann.

12:35

Podle posledních zpráv začne vyšší daň z přidané hodnoty u občerstvení či veřejné dopravy platit od pondělí. Podle agentury ANSA budou z dosavadní třináctiprocentní do vyšší 23procentní sazby přesunuty třeba balené potraviny či ceny v kavárnách a restauracích. Stejně tak se změna dotkne jízdného na veřejnou dopravu.

Vyšší sazba DPH pro hotely má začít platit až od října. Daňová zátěž tu vzroste ze 6,5 procenta na 13 procent. V tu samou dobu budou zrušeny také daňové slevy pro oblíbené řecké turistické ostrovy.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a které schválil řecký parlament v noci na čtvrtek.

11:55

Ceny zájezdů do Řecka by mohly v příští letní sezoně stoupnout. Důvodem je zvýšení DPH pro ubytovací zařízení a restaurace v celé zemi včetně ostrovů. Asociace cestovních kanceláří zatím předpokládá zdražení dovolených ve tříhvězdičkových hotelech zhruba o pět až šest procent a u čtyř- a pětihvězdičkových hotelů až o deset procent. Cen zájezdů na letošní léto by se zdražení dotknout nemělo.

DPH má v případě hotelů stoupnout ze 6,5 na 13 procent, u restaurací či dopravy pak ze 13 na 23 procent. Má být také zrušena třicetiprocentní sleva na DPH pro řecké ostrovy počínaje nejoblíbenějšími turistickými destinacemi, jako jsou Mykonos, Santorini, Rhodos a Kos.

11:42

V německém Bundestagu se zatím dostal ke slovu ministr financí Schäuble.

Jediným v eurozóně, kdo porušoval sliby, bylo podle něj zatím právě Řecko. "Toto je poslední pokus splnit tento náročný úkol. Chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně v souladu s jejími pravidly, abychom mu mohli pomoct," řekl. Členství ve společné měnové unii podle něj znamená, že se musí dodržovat pravidla. "Jinak by naše snahy byly k ničemu," doplnil.

Řecko má podle něj nyní před sebou složitý úkol, ale záleží na něm, zda chce zůstat v eurozóně. Nový záchranný balíček bude bez odpuštění dluhu pro zemi ještě náročnější než dva předchozí. Jak ale ministr opět zopakoval, škrtání dluhů je dle pravidel eurozóny nelegální. „Takže realita je taková, že Řecku nepomůže nic jiného než nezbytné reformy,“ shrnul.

Německý ministr financí Schaüble.
Německý ministr financí Schaüble. | Foto: Reuters
11:25

Zatímco němečtí a rakouští poslanci diskutují o Řecku, ministry financí eurozóny čeká opět telekonference, během které by měli potvrdit překlenovací úvěr pro Řecko.

Po několika týdnech jednání, první červencové neděli ve znamení řeckého referenda a dlouhém víkendovém summitu to však dle tweetu finského ministra financí vypadá, že tentokrát budou mít konec týdne alespoň trochu volnější.

 

11:19

Konečnou dohodu s Řeckem by se podle německého ministra hospodářství Gabriela nepovedlo uzavřít bez Francie. "Pro Německo je dobře, že Francie dokázala opět získat v Evropě vůdčí roli," prohlásil.

Všechny dosavadní debaty o Řecku by se podle něj měly stát součástí minulosti a Evropa by se měla už soustředit na jediné: zavádění reforem, na kterých se jednotlivé strany dohodly.

Zároveň Gabriel připustil, že ani jeden z předchozích záchranných balíčků, které Řecko od zemí měnové unie v posledních pěti letech získalo, nepomohl. "Podcenili jsme problém. Evropa potřebuje růst a strategii pro investování. Samotné úspory nepomáhají," řekl. Problém by však podle něj nevyřešilo ani jednoduché seškrtání řeckých dluhů. "Je nezbytná kompletní reforma celého řeckého politického systému,“ věří. Jako příklad uvedl boj s daňovými úniky.

"Řekové jsou naši přátelé. Nemůžeme nechat hladovět děti nebo žebrat důchodce. Třetí finanční pomoc je nezbytná," dodal.

Německý ministr hospodářství a předseda SPD Sigmar Gabriel.
Německý ministr hospodářství a předseda SPD Sigmar Gabriel. | Foto: Reuters
11:04

Po Merkelové se v Bundestagu ujal slova Gregor Gysi, šéf opoziční levicové strany Linke. To, jak německá vláda při řešení řecké krize postupovala, během svého projevu ostře kritizoval a Merkelová se spolu s Schäublem a ministrem hospodářství Singmarem Gabrielem podle něj dopouštějí "nejhorších politických chyb ve svém životě".

Dohodu věřitelů s Řeckem označil za nedemokratickou, protože obyčejní Řekové podle něj nebyli vyslyšeni a Schäuble bude rozhodovat za ně.

10:56

Řecký premiér Alexis Tsipras uspěl v lednových parlamentních volbách podle Merkelové díky dvěma slibům: 1) že ukončí úspory, 2) udrží Řecko v eurozóně.

Obojí zároveň přitom podle německé kancléřky možné není.

10:50

Německá levicová politička Sahra Wagenknechtová v tamní televizi zkritizovala podobu dohody mezi Řeckem a jeho věřiteli. Ačkoliv je podle ní nesporné, že země potřebuje komplexní reformy, současný přístup německé vlády označila za nesmyslný. "Toto není záchranný balíček, ale otrávený koktejl," prohlásila podle listu The Guardian.

10:39

Podle zpravodajky deníku The Guardian se čeká, že v německém Bundestagu bude volit proti pomoci Řecku zhruba padesát z 311 zákonodárců z konzervativní unie kancléřky Merkelové. Zaznívá od nich například kritika, že ministr Schäuble dal Německu "bezcitnou, panovačnou a ohyzdnou tvář".

O balíčku pro Řecko diskutuje Bundestag v posledních pěti letech již pošesté.

10:31

Aktuálně se podle Merkelové nerozhoduje pouze o Řecku, ale o celé eurozóně.

Angela Merkelová na summitu v Bruselu
Angela Merkelová na summitu v Bruselu | Foto: Reuters
10:30

Německý Bundestag začal debatovat o třetím řeckém záchranném balíčku. Kancléřka Angela Merkelová vyzvala zákonodárce, aby jej podpořili. Současná dohoda je podle ní nejlepší a Grexit by znamenal chaos.

Zároveň poděkovala svému ministru financí Wolfgangu Schäublemu, který podle ní hodiny a hodiny na řešení řecké krize neúnavně pracoval.

10:17

Vyšší DPH je součástí úsporných opatření, která ve středu schválil řecký parlament. Tento zákon má začít platit okamžitě.

Kromě daně z přidané hodnoty hlasovali zákonodárci i o reformě penzijního systému či nezávislosti Řeckého statistického úřadu. Okamžité přijetí těchto úspor bylo podmínkou pro to, aby eurozóna zahájila jednání o třetí finanční injekci pro zadluženou zemi.

Více o požadavcích evropských věřitelů, kterým Řecko už nyní dluží více než 190 miliard eur, můžete číst zde: Přehledně: Co žádá eurozóna od Řecka

9:58

Růst DPH u řeckých restaurací a poskytovatelů občerstvení v praxi. Toto upozornění dostala redaktorka BBC v Aténách. Management hotelu ji upozorňuje, že pokud má zaplacenou snídani, zaplatí za ubytování kvůli zvýšení daně ze 13 na 23 procent více.

9:52

Kromě Německa bude o řecké půjčce dnes rozhodovat i parlament v Rakousku.

Dále mají o třetím záchranném balíčku ještě diskutovat zákonodárci ve Španělsku, Estonsku a Lotyšsku.

9:39

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven podílet se na pomoci Řecku, pokud bude program pomoci "kompletní". V rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1 to řekla šéfka MMF Christine Lagardeová.

"Kompletní program pomoci má dvě části - jednu řeckou, která s sebou nese hlubokou reformu řecké ekonomiky. To znamená udržení rozpočtu ve stavu, který je zdravý a poskytne zemi důvěryhodnost, ta druhá část je věřitelská, která s sebou nese poskytnutí financí a restrukturalizaci dluhu ke zmírnění zátěže," dodává.

Šéfka MMF tak potvrdila svůj názor, že Řecko potřebuje nějakou formu oddlužení. Uvedla však, že to nemusí být přímo seškrtání dluhů. Může jít třeba také o výrazné prodloužení nebo odklad splatnosti úvěrů a snížení úroků.

9:32

Podle místopředsedy Evropské komise zemím, které nejsou členy eurozóny, v souvislosti s překlenovacím úvěrem Řecku nehrozí žádné riziko.

Pro připomenutí, na této krátkodobé půjčce se mají - na rozdíl od klasických záchranných balíčků - podílet všechny státy EU. Nejméně ochotná pomoct Řecku je přitom spolu s Velkou Británií právě Česká republika.

9:27

"Jediný způsob, jak učinit Řecko finančně nezávislým - což je myslím to, oč tu nyní hlavně jde -, je vážně se snažit uskutečnit všechny reformy. Aby to bylo možné, tak je nutné vyřešit některé strukturální problémy ve vládě, ve veřejném sektoru i v ekonomice. A já si myslím, že současný program to dokáže," prohlásil v rozhovoru pro list The Wall Street Journal prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Ten zároveň v rozhovoru připouští, že jej rozesmutnilo, když Řekové, kteří v referendu na počátku července volili Ne, věřili, že výsledek bude lepší, snadnější a země se vyhne tvrdým opatřením. "Poté, co jsem se dozvěděl výsledek, měl jsem pocit, že šance vyřešit problém jsou už velmi malé," dodává s tím, že současnou dohodu tedy považuje za zázrak.

Dijsselbloem na summitu v Bruselu
Dijsselbloem na summitu v Bruselu | Foto: Reuters
8:20

Opětovné otevření řeckých bank v pondělí ještě není hotovou věcí. Řekl to v rozhlasové stanici ORF guvernér rakouské centrální banky a člen rady guvernérů Evropské centrální banky Ewald Nowotny. Reagoval tak na čtvrteční prohlášení jednoho z představitelů řeckého ministerstva financí.

"Ještě to není pevně stanoveno, jsou tam ještě nějaké kontroly, které se musí udělat," citovala guvernéra agentura Reuters. Dodal rovněž, že může trvat šest až osm týdnů, než bude nový záchranný program pro Řecko připraven ke spuštění.

8:11

Dohodu o další pomoci pro Řecko už schválil finský parlament. Hlasovat budou dnes německý, rakouský a později ještě nizozemský parlament. Zřejmě všude projde, i když v Nizozemsku možná těsně.

7:58 Logo Aktuálně.cz

Jak se na krizi dívají řečtí důchodci? Napoví článek na Aktuálně.cz. Řecký důchodce z LIAZu: Spořit už nelze, nad poměry nežijeme.

7:51

Řecko dnes čeká na podrobnosti o krátkodobé finanční pomoci, kterou má dostat ve výši sedmi miliard eur. Předlužené zemi má zajistit překlenovací financování do doby, než Atény s eurozónou dojednají celkový záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy záchranného fondu eurozóny. Už ve čtvrtek Evropská centrální banka (ECB) povolila řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů, což bankovním domům po dvoutýdenní pauze patrně umožní otevřít pro klienty v pondělí. Výběry peněz ale mají být dál limitovány.

Zahraničí Ekonomika Zahraničí, Ekonomika
Aktualizováno 18. 7. 2015 0:23
 

Právě se děje

Další zprávy