Řecký důchodce z LIAZu: Spořit už nelze, nad poměry nežijeme

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 7. 2015 5:49
Devětašedesátiletý Alexandros Aliapoulios: Řekové nemají rádi, když je někdo ponižuje a říká o nich nepravdy.
Ilustrační foto. (Řečtí důchodci dostávají pořadová čísla na výplatu části důchodů v pobočce národní banky v Aténách.)
Ilustrační foto. (Řečtí důchodci dostávají pořadová čísla na výplatu části důchodů v pobočce národní banky v Aténách.) | Foto: Reuters

Atény  Že jsou Řekové líní a nechce se jim pracovat? To jsou báchorky, říká devětašedesátiletý důchodce Alexandros Aliapoulios, který žije v řeckém městě Larisa. Sám zná lidi, kteří  dokud bylo možné sehnat práci  měli třeba tři zaměstnání.

Odmítá také tvrzení, že by Řekové měli nejvyšší důchody v Evropské unii a žili si nad poměry. Dva tisíce eur měsíčně, což je částka, kterou se ohání i český prezident Miloš Zeman (ten na konci června prohlásil, že průměrný řecký důchod je 50 tisíc korun měsíčně – pozn. red.), podle něj bere jen okolo deseti tisíc řeckých penzistů. "Ale jeden a půl milionu jich bere pět set eur měsíčně a méně," upozorňuje Aliapoulios.

"To vám v Česku může přijít hodně, ale v Řecku máme i vyšší náklady na bydlení," dodává. Životní úroveň v obou zemích přitom může Aliapoulios lépe porovnat i díky tomu, že třicet let žil v bývalém Československu a dodnes tu bydlí jeho bratr s rodinou, s nimiž je v kontaktu.

Alexandros Aliapulios
Autor fotografie: Alexandros Aliapulios

Alexandros Aliapulios

Do Československa se Aliapoulios dostal na konci čtyřicátých let, když jeho rodiče utekli před občanskou válkou v Řecku. Vzhledem k tomu, že měli uprchlíci následně zákaz návratu do vlasti, chodil do školy v Jablonci nad Nisou a následně pracoval v továrně LIAZ. Do Řecka se vrátil v sedmdesátých letech po pádu vojenské junty. Následně sezónně pracoval jako soustružník v cukrovaru, nyní je v důchodu.

Jak se mu žije ve srovnání s rokem 2010, kdy řecká ekonomika začala mít vážné problémy? Určitě hůř. Hlavně proto, že klesly důchody a současně - kvůli růstu daně z přidané hodnoty - stouply ceny.

"Před pěti lety jsem mohl ušetřit okolo sto eur měsíčně. Dneska bych spíš měl v úmyslu si půjčovat, tak tak vyjdu, a to žiji sám. Za nájem platím 250 eur, dalších třicet eur za telefon, třicet za proud, čtyřicet za topení, dvacet za vodu," vyjmenovává v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Podle řeckých statistik se průměrný důchod pohybuje kolem 880 eur, Aliapoulios bere necelých sedm set měsíčně. Za posledních pět let mu penze klesla o 45 eur - což bylo na zdejší poměry ještě relativně málo, protože jeho důchod už tak patřil k těm nižším. "Lidé, kteří brali tisíc eur měsíčně, přišli třeba o 150 eur. A ještě bohatší lidé i o tři sta eur měsíčně," připomíná.

Šedesát eur na den stačí

Už třetím týdnem jsou v Řecku zavřené banky a výběr z bankomatů je omezen na 60 eur denně. Aliapouliose to zatím ovlivnilo jen nepatrně. "Když začal být podobný výsledek na spadnutí, hned jsem si vybral nějakých čtyři sta eur, abych měl peníze tak na dva týdny," říká. Teď už si tedy bude muset vyzvednout další hotovost.

Na rozdíl od mnoha starších Řeků má ale platební kartu - i když ji prý jinak vůbec nevyužívá. Díky ní teď ale není odkázán na čekání ve frontách před bankami, které důchodcům jednou týdně vydávají 120 eur z jejich penze.

Limit šedesát eur denně na výběr z bankomatu podle něj stačí. "Tolik peněz přece na den nikdo nepotřebuje," říká.

Za to, že řecké banky teď nemají peníze a musí fungovat omezeně, podle Aliapouliose může Evropská centrální banka. Kdyby Řecku v rámci nouzových půjček poslala více peněz, problém by nevznikl.

Místo dalších škrtů raději investujte

Dosavadní léčba řecké krize je podle řeckého důchodce špatná. "Evropská unie spoléhá na ubírání platů a na šetření na lidech, ale to je špatná taktika," myslí si o reformách, za něž státy eurozóny v minulých letech půjčily Řecku dohromady více než 190 miliard eur.

Unie by podle Aliapouliose měla spíše v Řecku pořádně investovat, aby vznikala pracovní místa a klesla nezaměstnanost. "Ne aby se pořád šetřilo a bralo od těch lidí, kteří už opravdu nemají co dát," kritizuje.

Za samotnou krizi v Řecku mohou podle něj předchozí vlády. "Neuměly vybrat daně od bohatších lidí, takže je platili pouze důchodci nebo ti chudší. Současný kabinet to chce změnit - je to zatím jediná vláda, která chce v této oblasti udělat pořádek," tvrdí. Vláda ale zatím neměla čas od lednových parlamentních voleb téměř nic prosadit, protože pořád létala do Bruselu vyjednávat.

Tsipras dělal, co mohl

Za to, že premiér Alexis Tsipras v Bruselu podepsal s věřiteli dohodu, která je v naprostém rozporu s jeho předvolebním programem a je ještě tvrdší než opatření, která Řekové nedávno odmítli v referendu, však Aliapoulios na premiéra nenadává. Ani se necítí zklamaně.

Tsipras podle něj dělal, co mohl, a povedlo se mu vyjednat několik ústupků. Například že daňovou úlevu zruší vláda jen těm bohatším ostrovům. "Evropané chtěli, aby to bylo pro všechny, ať mají turismus, či nemají," dodává.

"Někteří evropští politici se na víkendovém summitu eurozóny slétli na Tsiprase jako jestřábi a nátlak na řeckou vládu byl nedůstojný. Byli tam lidé, kteří se vážně snažili ponižovat Tsiprasovu osobu i náš stát," myslí si penzista. „Řekové se rádi podělí i o to málo, co mají, ale nechtějí, aby někdo hanil naši zemi. Vy byste nad tím v Česku možná mávli rukou, ale když tady lidé slyší, že nic nedělají, tak je to rozzuří,“ vysvětluje.

Nejméně oblíbený je mezi Řeky německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Vystupuje v desítkách řeckých karikatur a jeho jméno zaznívá nejčastěji, když začnou nadávat na eurozónu. "Nemáme nic proti německému lidu, ale myslím si, že Schäuble vytahuje na řeckou ekonomiku řemen," dodává Aliapoulios.

 

Právě se děje

Další zprávy