Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová. Dál se ale pořadí v žebříčku Forbesu mění

Ekonomika Ekonomika
4. 4. 2023 12:52
Nejbohatším člověkem v Česku nadále zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Pořadí na dalších příčkách mezi českými dolarovými miliardáři se ovšem tentokrát výrazně promíchalo. Na druhé pozici je poprvé většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Časopis Forbes v úterý žebříček zveřejnil na svém webu.
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016 | Foto: ČTK

2. Daniel Křetínský

  • Na druhé místo se tentokrát posunul většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem za 9,2 miliardy dolarů (198,5 miliardy korun).

K posunu mezi Čechy mu pomohly hlavně rostoucí ceny energií, což se promítlo do znásobení ziskovosti jeho energetických firem. Loni druhé místo patřilo podnikateli Komárkovi.

Křetínský je podle Forbesu nejvýše postavený miliardář v žebříčku, který žádným způsobem nezbohatl na privatizaci. Je také dlouholetým partnerem Anny Kellnerové se zapojením do chodu PPF.

Ovládá řadu průmyslových, obchodních i finančních firem v Česku i zahraničí. Loni spolu s podnikatelem Patrikem Tkáčem koupili skupinu Fast, pod kterou spadá řetězec Planeo Elektro, dále také posílil pozici v řetězci Sainsbury’s, koupil supermarkety na Baleárách a v Katalánsku nebo akciově vstoupil do Nizozemské pošty. Jde také o vlastníka fotbalové Sparty.

 

Právě se děje

Další zprávy