Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová. Dál se ale pořadí v žebříčku Forbesu mění

Ekonomika Ekonomika
4. 4. 2023 12:52
Nejbohatším člověkem v Česku nadále zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Pořadí na dalších příčkách mezi českými dolarovými miliardáři se ovšem tentokrát výrazně promíchalo. Na druhé pozici je poprvé většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Časopis Forbes v úterý žebříček zveřejnil na svém webu.
Radovan Vítek na fotografii z roku 2012.
Radovan Vítek na fotografii z roku 2012. | Foto: Matej Slávik

5. Radovan Vítek

  • Na pátou příčku klesl realitní magnát Radovan Vítek. Jeho majetek časopis odhaduje na 6,5 miliardy dolarů (140,2 miliardy korun).

Forbes už dříve označil Vítka za největšího českého realitního magnáta, kterého "baví tvrdý byznys, nepotrpí si na prázdnou společenskou konverzaci."

Podnikatel je hlavním majitelem realitní společnosti CPI Property Group (vlastní 87,8 procenta), která je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Firma provozuje také hotely a nájemní bydlení. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. 

Vítkův byznys zažil podle Forbesu značné koronavirové turbulence, ze kterých se teď postupně oklepává. Utrpěly hotely a obchodní centra, ziskovost si naopak udržely byty a hlavně kanceláře, které tvoří 52 procent nemovitostního portfolia.

 

Právě se děje

Další zprávy