Začal v Brně s pár tisícovkami. Křetínský slaví, podívejte se na jeho impérium

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 7. 2020 16:09
Daniel Křetínský, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem, slaví půlkulatiny. V pracovní kariéře toho do svých pětačtyřicátých narozenin stihl požehnaně a v první desítce Čechů s největším majetkem je nejmladší. Podívejte se na vlastnické portfolio podnikatele, který patří k nejvlivnějším postavám tuzemského byznysu.
Foto: EPH

Holding českých miliardářů

Nejvýznamnější Křetínského společností je Energetický a průmyslový holding (EPH). Společnost vznikla v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, skupiny J&T a podnikatele Křetínského. Loni dosáhla vůbec nejlepšího výsledku v historii, když její provozní zisk stoupl o desetinu na 56 miliard korun.

Jde o přední středoevropskou energetickou skupinou. V současnosti zahrnuje přes pět desítek těžebních a energetických firem v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii, Itálii a Francii.

Firma také představuje klíčového přepravce ruského zemního plynu do Evropské unie a je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším českým výrobcem elektřiny (po firmě ČEZ).

 

Právě se děje

Další zprávy