V novém žebříčku nejbohatších je nejvíce Čechů v historii. Naposledy je vede Kellner

Ekonomika Ekonomika
6. 4. 2021 14:52
Pandemický rok přivedl na svět víc miliardářů než ty předchozí. Podle nejnovějšího žebříčku nejbohatších lidí světa, který už po pětatřicáté vydal magazín Forbes, je na světě rekordních 2755 dolarových miliardářů. Společně kontrolují majetek za 13,1 bilionu dolarů, poprvé jde o dvouciferné číslo - ještě v roce 2019 to bylo osm bilionů. Podívejte se, kdo prestižnímu žebříčku vládne.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: ČTK

Polepšili si Babiš i Křetínský

Na další příčce se umístili byznysmen Daniel Křetínský s majetkem za 4,1 miliardy a pak premiér Andrej Babiš. Ten kontroluje jako konečný vlastník majetku ve svěřenských fondech 3,5 miliardy dolarů, tedy 77 miliard korun. 

Babiš se vrátil s hodnotou svého majetku na úroveň z roku 2019, ta přitom loni činila "jen" 3,2 miliardy dolarů.

Miliardář Křetínský ovládá řadu průmyslových, obchodních i finančních firem v Česku i zahraničí. Hlavní společností je Energetický a průmyslový holding (EPH) - přední středoevropská energetická skupina. Holding představuje klíčového přepravce ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v Česku, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po firmě ČEZ) a jednou z největších těžebních firem v Německu. 

Křetínský se také výrazně angažuje v médiích, v Česku se tak děje prostřednictvím společnosti Czech News Center (CNC), která spadá do koncernu Czech Media Invest (CMI).

 

Právě se děje

Další zprávy