V novém žebříčku nejbohatších je nejvíce Čechů v historii. Naposledy je vede Kellner

Ekonomika Ekonomika
6. 4. 2021 14:52
Pandemický rok přivedl na svět víc miliardářů než ty předchozí. Podle nejnovějšího žebříčku nejbohatších lidí světa, který už po pětatřicáté vydal magazín Forbes, je na světě rekordních 2755 dolarových miliardářů. Společně kontrolují majetek za 13,1 bilionu dolarů, poprvé jde o dvouciferné číslo - ještě v roce 2019 to bylo osm bilionů. Podívejte se, kdo prestižnímu žebříčku vládne.
Pavel Baudiš
Pavel Baudiš | Foto: Aktuálně.cz

Baudiš, Tykač i Dospiva

Z Čechů se do žebříčku díky svému bohatství dostal opět i Pavel Baudiš z Avastu. Vůbec poprvé se do něj ale dostal také jeho souputník a spoluzakladatel této firmy Eduard Kučera. 

Baudiš spoluzaložil Avast v 80. letech právě s Kučerou. Za jejich obchodním úspěchem stojí rozhodnutí distribuovat plně funkční antivirovou počítačovou ochranu zdarma. Firma patří k průkopníkům v oboru počítačového zabezpečení a řadí se ke světové špičce.

Do výběru prestižního časopisu patří též Pavel Tykač a Marek Dospiva. Miliardář Tykač zbohatl v energetice. Skupina Sev.en Energy provozuje v Česku mimo jiné dva hnědouhelné doly a čtyři uhelné elektrárenské bloky a v roce 2024 převezme také hnědouhelnou elektrárnu Počerady.

Dospiva se zase k několikamiliardovému majetku dopracoval jako spoluzakladatel a spoluvlastník investiční skupiny Penta, pod kterou spadá například síť lékáren Dr. Max, rozsáhlý developerský byznys a donedávna i Aero Vodochody. Jeden z nejbohatších Čechů mimo jiné také spoluvlastní firmu Scuderia Praha, která je jediným oficiálním distributorem značek Ferrari a Maserati v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy