Babiš zbohatl, Kellnerová zchudla. Mezi desítkou nejbohatších je nově zbrojař Strnad

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2023 12:00
Forbes pojedenácté sestavil žebříček srovnávající majetek stovky nejbohatších Čechů. Jejich celkové jmění oproti loňsku vzrostlo, činí 2,47 bilionu korun. Nejbohatší zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Na druhé pozici skončil většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Třetí místo patří majiteli KKCG Karlu Komárkovi. Forbes žebříček zveřejnil ve středu na svém webu.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

5. Andrej Babiš

Jmění bývalého českého premiéra Andreje Babiše vyčíslil Forbes na 170,1 miliardy korun. Oproti loňskému žebříčku si tedy polepšil o více než 60 miliard korun.

Výsledky loňského hospodaření jeho holdingu Agrofert se totiž ukázaly být rekordní, nejvyšší v historii společnosti. Čistý zisk meziročně zvýšil o 124 procent na 12,97 miliardy korun, tržby zvýšil o třetinu na 245 miliard korun. Předseda představenstva Zdeněk Průša již dříve k hospodářským výsledkům skupiny uvedl, že hlavním tahounem růstu byly chemické továrny v zahraničí, které se na provozním výsledku hospodaření podílely z 56 procent.

Holding letos prodal pardubickou chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka.

 

Právě se děje

Další zprávy