Babiš zbohatl, Kellnerová zchudla. Mezi desítkou nejbohatších je nově zbrojař Strnad

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2023 12:00
Forbes pojedenácté sestavil žebříček srovnávající majetek stovky nejbohatších Čechů. Jejich celkové jmění oproti loňsku vzrostlo, činí 2,47 bilionu korun. Nejbohatší zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Na druhé pozici skončil většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Třetí místo patří majiteli KKCG Karlu Komárkovi. Forbes žebříček zveřejnil ve středu na svém webu.
Český podnikatel a investor Pavel Tykač na snímku z ledna 2022.
Český podnikatel a investor Pavel Tykač na snímku z ledna 2022. | Foto: Lukáš Bíba

4. Pavel Tykač

Majetek majitele energetické a uhelné Sev.en Energy Pavla Tykače vyčíslil Forbes na 183,3 miliardy korun, patří mu tak čtvrtá příčka. V minulém žebříčku mu připadlo šesté místo.

Sev.en Global Investments se zaměřuje zejména na energetiku a těžební průmysl. Skupina působí na třech kontinentech - v Evropě, Austrálii a Severní Americe.

V Austrálii zahrnuje její investiční portfolio elektrárnu Vales Point Power Station společnosti Delta Electricity a uhelný důl Chain Valley Colliery firmy Delta Coal. Dále pak SO4, producenta hnojiva potaše, a také Sev.en Royalties, která vlastní těžební práva na uhelné zásoby.

Ve Spojených státech skupina vlastní těžební společnost zaměřenou na metalurgické uhlí Blackhawk Mining a firmu Golden Eagle Land Company, která má těžební práva na více než dvě miliardy tun uhelných zásob.

Tykač letos v květnu v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že se poohlíží po dalších akvizicích ve Spojených státech a Austrálii. Zaměřit se chtěl na produkci elektřiny, těžbu uhlí a práva na těžbu, které mají vysokou výnosnost a jsou ze sektorů, kterým se ostatní vyhýbají, uvedl. Investice do uhlí a fosilních paliv jsou podle Tykače špatně financovatelné, což je zlevňuje, protože musí být financované vlastním kapitálem.

Skupina následně koncem září uvedla, že kupuje podíl 51 procent v producentovi metalurgického uhlí Coronado Global Resources, který působí rovněž v USA a Austrálii.

 

Právě se děje

Další zprávy