Babiš zbohatl, Kellnerová zchudla. Mezi desítkou nejbohatších je nově zbrojař Strnad

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2023 12:00
Forbes pojedenácté sestavil žebříček srovnávající majetek stovky nejbohatších Čechů. Jejich celkové jmění oproti loňsku vzrostlo, činí 2,47 bilionu korun. Nejbohatší zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Na druhé pozici skončil většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Třetí místo patří majiteli KKCG Karlu Komárkovi. Forbes žebříček zveřejnil ve středu na svém webu.
Ondřej Vlček.
Ondřej Vlček. | Foto: Matej Slávik

Další pořadí

Do kompletní stovky miliardářů Forbes letos zařadil hned čtyři nováčky. Nejvýše se na dělené 57. až 60. pozici umístila dvojice Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, jejichž majetek se odhaduje na 8,8 miliardy korun. Stejně jako v případě Martina Vohánky (Eurowag) a Jiřího Dragouna (Tipsport).

Letos se do žebříčku dostali také zakladatel alternativního dodavatele energií Centropol Aleš Graf (6,7 miliardy korun) a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín (šest miliard korun).

Do výběru se tento rok naopak neprobojovali zakladatel Productboardu Hubert Palán, Ondřej Vlček z Gen.Digital (dříve Avast), majitel Kofoly Jannis Samaras, Zdeněk Studénkaze ze společnosti Signum, Martin Burda z Palace Capital nebo spoluzakladatel Livesportu Jiří Mareš.

Jejich majetek se podle odhadů Forbesu pohybuje těsně pod hodnotou
3,6 miliardy korun, což pro tento rok odpovídá spodní hranici pro zařazení mezi elitní stovku. V roce 2022 činila hranice 3,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy