Babiš zbohatl, Kellnerová zchudla. Mezi desítkou nejbohatších je nově zbrojař Strnad

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2023 12:00
Forbes pojedenácté sestavil žebříček srovnávající majetek stovky nejbohatších Čechů. Jejich celkové jmění oproti loňsku vzrostlo, činí 2,47 bilionu korun. Nejbohatší zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Na druhé pozici skončil většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Třetí místo patří majiteli KKCG Karlu Komárkovi. Forbes žebříček zveřejnil ve středu na svém webu.
Daniel Křetínský v derby Sparta - Slavia v 10. kole první ligy.
Daniel Křetínský v derby Sparta - Slavia v 10. kole první ligy. | Foto: Milan Kammermayer

2. Daniel Křetínský

Na druhém místě žebříčku Forbes je většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem ve výši 210,9 miliardy korun. Posunul se tam z loňského čtvrtého místa a vystrnadil tak loni druhého Karla Komárka, majitele KKCG.

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu, ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v Česku i v zahraničí.

Jeho hlavní společností je ale EPH, který je přední středoevropskou energetickou skupinou. Holding vlastní a provozuje zařízení v Česku, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Francii a ve Švýcarsku. Podniká v těžbě hnědého uhlí, výrobě elektřiny a tepla až po distribuci elektřiny a tepla.

Křetínského společnost CMI vydává v Česku například deníky Blesk, Aha!, E15 a Sport a několik desítek časopisů, mimo jiné Reflex, Svět motorů a ABC. Vlastní rovněž aktivity v zahraničí, například ve Francii. Jde také o majitele fotbalové Sparty.

 

Právě se děje

Další zprávy