Babiš zbohatl, Kellnerová zchudla. Mezi desítkou nejbohatších je nově zbrojař Strnad

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2023 12:00
Forbes pojedenácté sestavil žebříček srovnávající majetek stovky nejbohatších Čechů. Jejich celkové jmění oproti loňsku vzrostlo, činí 2,47 bilionu korun. Nejbohatší zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Na druhé pozici skončil většinový spolumajitel skupiny EPH Daniel Křetínský. Třetí místo patří majiteli KKCG Karlu Komárkovi. Forbes žebříček zveřejnil ve středu na svém webu.
Renáta Kellnerová.
Renáta Kellnerová. | Foto: PPF

1. Renáta Kellnerová

Nejbohatší v Česku podle časopisu Forbes i nadále zůstává dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem ve výši 378 miliard korun. Oproti loňskému porovnání je to však přibližně o pět miliard korun méně.

Kellnerová a čtyři děti jejího zesnulého manžela dosud měly v PPF podíl 98,93 procenta. Nově však vlastní celou investiční skupinu, letos totiž odkoupily zhruba půlprocentní podíly Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta.

Akcionářská struktura PPF je nyní rozdělena mezi Kellnerovy dědice a logika řízení skupiny je jiná než v době jejího vzniku, uvedli v září k transakci Bartoníček a Duvieusart. "Proto jsme se oba rozhodli, po dohodě s Renátou Kellnerovou, své akcie prodat a akcionářskou strukturu tak zjednodušit," dodali.

 

Právě se děje

Další zprávy