Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

Iva Špačková Michal Šenk Adéla Skoupá Iva Špačková, Michal Šenk, Adéla Skoupá
22. 1. 2019 16:29
Nový výrobek vznikne dnes v Česku díky třídění v kontejnerech zhruba ze šedesáti procent vyrobených PET lahví. Pokud se v Česku rozjede systém vracení lahví, pomůže to zvýšit recyklaci až na 90 procent. Tvrdí to studie pracovní skupiny Zálohujme.cz. Firmy zapojené do současného systému sběru obalů zálohování většinou nevylučují, ale domnívají se, že by mohlo pomoci vylepšit již fungující třídění. Podívejte se na jejich argumenty i na to, kolik by zavedení nového systému stálo.
Foto: Zálohujme.cz

Dopady na firmy a společnost

Některé společnosti by na zavedení systému tratily, společnost jako celek by podle studie získala.

Z grafu vyplývá, že zálohový systém by přinesl úspory za sběr a likvidaci v hodnotě až 199 milionů Kč (na ose Y je finanční vyjádření výnosů a nákladů zálohového systému) a vydělala by i celá společnost. Pravý sloupec zahrnuje veškeré environmentální výnosy, především na snížení takzvaného litteringu (odpadu zbytečně pohozeného v přírodě), ale i další, jako snížení emisí skleníkových plynů. Celkový přínos by tak byl asi 2,1 miliardy korun (snížení odpadu v přírodě by přineslo téměř dvě miliardy ročně).

Naopak autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která je nyní zodpovědná za zajištění třídění a výrobci obalů jí platí poplatky, by vyjmutím PET lahví a plechovek ze systému kontejnerů na tříděný odpad tratila. O část příjmů by přišly i třídicí linky.

 

Právě se děje

Další zprávy