Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

Iva Špačková Michal Šenk Adéla Skoupá Iva Špačková, Michal Šenk, Adéla Skoupá
22. 1. 2019 16:29
Nový výrobek vznikne dnes v Česku díky třídění v kontejnerech zhruba ze šedesáti procent vyrobených PET lahví. Pokud se v Česku rozjede systém vracení lahví, pomůže to zvýšit recyklaci až na 90 procent. Tvrdí to studie pracovní skupiny Zálohujme.cz. Firmy zapojené do současného systému sběru obalů zálohování většinou nevylučují, ale domnívají se, že by mohlo pomoci vylepšit již fungující třídění. Podívejte se na jejich argumenty i na to, kolik by zavedení nového systému stálo.
Foto: Zálohujme.cz

Kolik by to stálo

Roční náklady na provoz by činily podle odhadu studie asi 1,42 miliardy Kč. Graf ukazuje, že by byl soběstačný, protože náklady na provoz systému by kryly jeho roční příjmy. Systém totiž vydělává na prodeji čistého a vytříděného materiálu, poplatcích od producentů a na neproplacených zálohách od zákazníků.

Samotné zavedení zálohového systému by podle modelu stálo přibližně 2,45 miliardy Kč. Investiční náklady, jako například nákup strojů, by byly také pokryty z ročních příjmů systému v rozložení čtyř a více let, v závislosti na velikosti obchodu a počtu nakoupených strojů, konstatuje studie.

 

Právě se děje

Další zprávy