Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

Iva Špačková Michal Šenk Adéla Skoupá Iva Špačková, Michal Šenk, Adéla Skoupá
22. 1. 2019 16:29
Nový výrobek vznikne dnes v Česku díky třídění v kontejnerech zhruba ze šedesáti procent vyrobených PET lahví. Pokud se v Česku rozjede systém vracení lahví, pomůže to zvýšit recyklaci až na 90 procent. Tvrdí to studie pracovní skupiny Zálohujme.cz. Firmy zapojené do současného systému sběru obalů zálohování většinou nevylučují, ale domnívají se, že by mohlo pomoci vylepšit již fungující třídění. Podívejte se na jejich argumenty i na to, kolik by zavedení nového systému stálo.
Foto: Zálohujme.cz

Dopady na životní prostředí

Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT v Praze zkoumala, jaké dopady na životní prostředí má životní cyklus současného třídění a následné recyklace obalů a jaký by přinesl nový zálohový systém.

Studie konstatuje, že zavedení zálohového systému by vedlo k poklesu environmentálních dopadů souvisejících s balením nápojů a jejich následným využitím o cca 28 procent (viz v grafu - zálohový systém zs CELKEM).

Zálohový systém vykazuje podle studie ve srovnání s nezálohovým systémem nižší dopady v těchto zkoumaných kategoriích: klimatické změny / globální oteplování, spotřeba fosilních surovin, radiace, spotřeba kovů, tvorba prachových částic, tvorba fotooxidantů, půdní acidifikace, půdní ekotoxicita a spotřeba vody.

"Klíčovým bodem snížení environmentálních dopadů systému balení nápojů je snížení materiálové náročnosti obalů či zvýšení podílu recyklovaného materiálu ve výrobě lahví. Environmentální dopady související se sběrem a dopravou zálohovaných lahví i odpadních materiálů nehrají v systému podstatnou roli," dodává Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

 

Právě se děje

Další zprávy