Z prodavače plechovek legendárním investorem. "Věštec z Omahy" Buffett slaví 90 let

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 8. 2020 12:14
Jako malý se živil prodejem plechovek s Coca-Colou, dnes ve světovém výrobci nealkoholických nápojů drží podíl. Jeden z nejbohatších lidí na světě má recept na úspěch zdánlivě prostý - investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením. Warren Buffett, úspěšný americký investor, slaví tuto neděli devadesátiny.
Warren Buffett s lahví Coca-Coly, svého oblíbeného nápoje. Buffett ve světovém výrobci nealkoholického nápoje také vlastní podíl.
Warren Buffett s lahví Coca-Coly, svého oblíbeného nápoje. Buffett ve světovém výrobci nealkoholického nápoje také vlastní podíl. | Foto: Reuters

Pracovní aktivity

Buffettův konglomerát, společnost Berkshire Hathaway, drží podíly ve zhruba 90 podnicích nejrůznějších oborů. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola, který Buffett miluje.

  • Jeho impérium si dokázalo částečně poradit i s koronavirovou krizí. Ve druhém čtvrtletí zvýšila firma po rekordní ztrátě v prvním čtvrtletí čistý zisk na 26,3 miliardy dolarů (587 miliard korun) ze 14,1 miliardy dolarů před rokem, a to díky růstu hodnoty jejích akciových investic.

Provozní zisk, který Buffett považuje za lepší ukazatel výkonů podniku, však meziročně klesl o deset procent na 5,5 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky zahrnovaly odpisy v hodnotě 10,9 miliardy dolarů, z toho 9,8 miliardy připadalo na divizi Precision Castparts.

Společnost Berkshire koupila Precision Castparts v roce 2016 za zhruba 32 miliard dolarů a transakce stále zůstává největší akvizicí v její historii. Transakce tak překonala převzetí 77 procent akcií železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe za 26 miliard dolarů z roku 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy