Na první počítačový vir narazil za socialismu. Teď je z Baudiše sedmý nejbohatší Čech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 5. 2020 14:24
Pavel Baudiš v roce 1988 narazil na počítačový vir a tak vytvořil první bezpečnostní software. Společně se svým kolegou Eduardem Kučerou si založili družstvo Alwil, ze které postupně vyrostl antivirový gigant Avast, který je nyní podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě. V pátek 15. května slaví sedmý nejbohatší Čech Baudiš šedesátiny.
Foto: Wikimedia Commons/George Chernilevsky

První nápad

Baudiš vystudoval obor informačních technologií na pražské Vysoké škole chemicko-technologické. Poté pracoval jako specialista na grafiku ve Výzkumném ústavu matematických strojů. Tam se k němu poprvé v roce 1988 dostala zavirovaná disketa s virem Vienna.

"Viry se tehdy šířily na nakažených disketách a někdo mi takovou disketu tehdy přinesl ukázat. Byl jsem zvědavý, jak virus pracuje, a podařilo se mi vytvořit i program, který byl schopný ho odstranit," vzpomínal později na své první setkání s počítačovým virem.

V tomtéž roce vytvořil první bezpečnostní software a společně se svým kolegou Eduardem Kučerou si založili družstvo Alwil.

V roce 1991 z původního družstva vznikla společnost Alwil Software, jejíž antivirový program avast! se začal úspěšně prodávat hlavně státním podnikům.

 

Právě se děje

Další zprávy