Z prodavače plechovek legendárním investorem. "Věštec z Omahy" Buffett slaví 90 let

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 8. 2020 12:14
Jako malý se živil prodejem plechovek s Coca-Colou, dnes ve světovém výrobci nealkoholických nápojů drží podíl. Jeden z nejbohatších lidí na světě má recept na úspěch zdánlivě prostý - investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením. Warren Buffett, úspěšný americký investor, slaví tuto neděli devadesátiny.
Předseda společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett (vlevo) a její místopředseda Charlie Munger
Předseda společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett (vlevo) a její místopředseda Charlie Munger | Foto: Reuters

Jaký je Buffett podnikatel

Buffet si díky svým investorským schopnostem vysloužil přezdívku "věštec (či zázrak) z Omahy". Podle agentury Reuters je zřejmě nejobdivovanějším investorem světa, jeho názory hýbou finančními trhy. 

  • On sám radí investovat do podhodnocených podniků s dobrým vedením. Nerad příliš riskuje a nedělá dluhy. Přesto se ani jemu nevyhnula recese a o nějaké peníze přišel.

Jako malý se živil prodejem plechovek s Coca-Colou, nyní jich prý vypije denně pět, a první investiční obchod udělal již v 11 letech. Nakoupil akcie Cities Services za 38 dolarů, aby je následně za pár měsíců prodal s dvoudolarovým ziskem.

Po několika letech akcie této firmy atakovaly 200 dolarů - a to byl okamžik, kdy si Buffett uvědomil význam dlouhodobého investování.

 

Právě se děje

Další zprávy