Bohatí Češi se za krize pustili do investic. K restartu ekonomiky jsou skeptičtí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 8. 2020 13:41
Pandemie koronaviru polovině movitých Čechů mírně snížila hodnotu majetku, ale přinesla jim i zajímavé investiční příležitosti především v technologiích, zdravotnictví a u akciových fondů. Skepticky hledí bohatí na rychlý restart ekonomiky, vyplývá z průzkumu UniCredit Bank Private Banking.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Především prudký únorový a březnový pokles na finančních trzích a pokračující ekonomická nejistota způsobily v jednotkách procent mírný pokles zhodnocení majetku poloviny movitých Čechů. Naopak aktivní desetina z nich se těšila z růstu majetku o deset procent. Klienti ale turbulentní ekonomické dění aktivně řešili a upravovali investiční strategie (74 procent).

"Až třetina našich klientů vnímala aktuální situaci jako unikátní investiční příležitost. Vzrostl zájem především o akcie technologických a farmaceutických firem. Klienti se také více zaměřili na akciové fondy. Dále zůstávají populární nemovitosti," uvedl ředitel privátního bankovnictví UniCredit Bank Jan Troníček. Ta část klientů, která současnou situaci vnímala pro svůj majetek spíše jako hrozbu (61 procent), omezila investice i do rizikových nástrojů v podobě akcií či investičních certifikátů.

"Akciové fondy se přes počáteční únorový a březnový propad ukázaly jako sázka, která se investorům vyplatila. Mnoho titulů, především v oblasti technologií, zdravotnictví či farmacie, se možná až překvapivě rychle vrátilo na svou hodnotu z před února, a dokonce ji některé i výrazně překonaly. Naopak například akciové tituly z cestovního ruchu či dopravy ztrátu zatím nesmazaly," upozornil Troníček.

Zajímavostí je, že zatímco movití Češi své investiční strategie v posledních měsících aktivně upravovali, ať už v turbulentních trzích viděli příležitost nebo aktivně řídili své portfolio pro zmírnění ztráty, jejich slovenští kolegové zvolili konzervativnější přístup a spíše vyčkávali.

Až 18 procent klientů privátního bankovnictví v ČR začalo letos více investovat do progresivních investičních nástrojů než loni, zatímco Slováci se jim doslova vyhýbali (nula procent). Naopak až šest z deseti slovenských milionářů svou investiční strategii neměnilo, část (12 procent) pak začala své prostředky přesouvat do konzervativních nástrojů. Čtyřem z deseti pak od začátku pandemie hodnota majetku klesla o desetinu, podobnému počtu pak v rozmezí 11 až 25 procent.

I přes odvážnější přístup k investicím však movití Češi zůstávají k budoucímu vývoji ekonomiky spíše skeptičtí. Téměř polovina z nich čeká v následujících měsících další pokles ekonomiky, další pětina dlouhodobou stagnaci. Čtvrtina z nich pak věří v pomalé nastartování české ekonomiky, v rychlý restart nevěří téměř nikdo.

Na Slovensku jsou nálady a očekávání movitých klientů o poznání optimističtější. Až polovina z nich čeká minimálně pomalý ekonomický restart, čtyři procenta dokonce rychlý návrat na ztracené pozice. Stagnace či dalšího poklesu se obává jen čtvrtina lidí. Druhé vlny pandemie a uzavření ekonomiky se tam bojí až 90 procent klientů.

Video: Nejhorší snad máme za sebou, můžeme růst i vládě navzdory, říká ekonom k rekordnímu propadu ekonomiky

To nejhorší čtvrtletí máme za sebou, klíčová je důvěra lidí, ta se rychle odrazila ode dna, musí se zabránit tomu, aby se lidé začali znovu bát. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy