Vyšší mzdy a nábory dalších lidí. Strojírenské firmy představily své plány na letošek

ČTK ČTK
24. 5. 2019 17:31
Desetina strojírenských firem v Česku bude letos propouštět, dvě pětiny naopak plánují kapacity zvyšovat. Mzdy chce letos zvyšovat 97 procent firem. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research. V dubnu v něm oslovila 180 firem v oboru.
Zaměstnanec. Ilustrační foto
Zaměstnanec. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

"Přestože většinu strojírenských společností stále trápí nedostatek zaměstnanců, desetina z nich bude letos snižovat své kapacity. Důvodem je nižší počet zakázek. Společnosti optimalizují své výrobní procesy, zavádějí automatizaci a robotizaci, roste produktivita práce," uvedla ředitelka pro průmysl CEEC Research Alena Burešová. Firmy, které plánují zaměstnance naopak nabírat, mají podle Burešové zájem především o kvalifikované pracovníky.

"Očekáváme, že nedostatek pracovních sil pro segment průmyslu bude převažovat i v následujícím období, ovšem ne tak dramaticky jako doposud. Lze předpokládat, že potřeba nových zaměstnanců sice bude nadále přetrvávat, ale již nebude tak dramatická," doplnil generální ředitel společnosti Trenkwalder Martin Malo.

Z loňské studie mezi strojírenskými firmami vyplynulo, že růst produktivity byl proti růstu mzdových nákladů pouze zhruba poloviční. Letos chce zvyšovat mzdy 97 procent firem, v průměru o pět procent. Produktivita práce těchto společností podle jejich ředitelů vzroste o čtyři procenta.

"S nedostatkem pracovních sil na českém trhu přímo souvisí nutnost firem najímat agenturní zaměstnance, u kterých je často diskutována míra jejich kvalifikace, pracovní morálky a s tím související dopady do jejich pracovního výkonu," uvedla dále Burešová.

Téměř dvě třetiny firem uvedly, že agenturní zaměstnanci jsou pro ně méně ekonomicky výhodní, neboť poměr mzdových nákladů a produktivity práce vychází v jejich případě hůře než u kmenových zaměstnanců.

"Obecně platí, že agenturní zaměstnanci mají nižší produktivitu než zaměstnanci kmenoví. Důvodem je to, že agenturní zaměstnanci většinou setrvávají u firmy kratší dobu, po zapracování pracují pouze určitý čas a poté odcházejí jinam. Období, kdy jsou produktivně na vrcholu, je u těchto zaměstnanců tedy obecně kratší," dodal finanční ředitel společnosti Tajmac-ZPS Jan Kurinec.

 

Právě se děje

Další zprávy