Volkswagenu v Rusku klesají tržby. Po setkání šéfa automobilky s Putinem ale na tamním trhu zůstává

Václav Lavička
8. 2. 2017 19:20
V Rusku už čtvrtý rok po sobě klesl celkový počet prodaných aut. Dotklo se to i největší zahraniční automobilky v Rusku, kterou je s jedenáctiprocentním podílem na trhu nových osobních a lehkých užitkových vozů Volkswagen. Generální ředitel firmy Matthias Müller se ve středu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Po setkání Volkswagen v prohlášení uvedl, že s Ruskem nadále počítá. Na rozdíl od General Motors, který se rozhodl z jeho klesajícího trhu odejít.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin ve středu přijal Matthiase Müllera, generálního ředitele a předsedu představenstva Volkswagenu. Ujistil ho, že je připraven koncernu pomáhat rozvíjet jeho byznys v Rusku. 

"Jsme velice rádi, že se vašemu byznysu jako celku daří, ačkoli chápeme, že se vyskytují určité potíže," podotkl Putin po setkání s Müllerem. Agentura Reuters poznamenává, že jednání ruského prezidenta se západními top manažery "tváří v tvář" jsou po zavedení západních sankcí vůči Rusku v roce 2014 vzácná.

"Jsem rád, že jsme mohli projednat možnosti rozvoje automobilového průmyslu v Rusku a celého jeho průmyslu," uvedl na webových stránkách kremlin.ru Matthias Müller. Připomněl, že Volkswagen vyrábí v Rusku deset let a přibližně 90 procent tamní produkce se vyváží. Koncern, který vlastní tuzemskou Škodu Auto, v Rusku dosud investoval 1,75 miliardy eur.

Většina vozů, které koncern v Rusku vyrábí, pochází z jeho závodu v Kaluze jihozápadně od Moskvy, kde v roce 2015 otevřel novou motorárnu. Podle prodeje a tržeb je největší zahraniční automobilkou v Rusku s jedenáctiprocentním podílem na trhu nových osobních a lehkých užitkových aut. Loni tam prodal téměř 157 tisíc vozů, meziročně o 4,9 procenta méně.

Celkový trh v Rusku loni spadl už čtvrtý rok po sobě, tentokrát o 11 procent na 1,4 milionu aut. Česká Škoda ale zvýšila proti roku 2015 prodej o 0,7 procenta na 55 386 tisíc vozů, čímž její tržní podíl stoupl na 3,9 procenta proti 3,4 procenta v roce 2015. 

Volkswagen v prohlášení uvedl, že s Ruskem nadále počítá. Na rozdíl od General Motors, který se rozhodl z jeho klesajícího trhu odejít.

 

Právě se děje

Další zprávy