Vlastník TV Nova se zbavuje stanic v Chorvatsku a Slovinsku. Dostane za ně šest miliard korun

Jan Úšela Jan Úšela
10. 7. 2017 10:49
Společnost CME, vlastník české TV Nova, prodává své televize ve Slovinsku a Chorvatsku. Na prodeji vydělá téměř šest miliard korun, které použije na snížení části svého dluhu. CME to nejspíš pomůže také k nižšímu úroku u zbylých úvěrů. CME je vlastněna americkou skupinou Time Warner. Ve střední a východní Evropě provozuje 36 stanic v šesti zemích.
Foto: CME

Praha - Mediální skupina Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, prodává dvě své stanice na Balkáně - chorvatskou Nova TV a slovinskou POP TV. Obě televize má převzít slovinská skupina Slovenia Broadband za cenu ve výši 230 milionů eur (téměř 6 miliard korun).

Obchod by měl být po schválení regulátory dokončen koncem letošního roku. S informací přišel finanční web Patria.cz.

CME oznámila, že výtěžek z prodeje použije na splátku svého dluhu ve výši 250,8 milionu dolarů (5,8 miliardy korun), jehož splatnost je v příštím roce.

"Jakmile bude (tato transakce) dokončena, uspíší výtěžek z prodeje podstatnou měrou naše plány na snížení dluhu," uvedl v prohlášení Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

Akcie CME obchodované na pražské burze reagovaly na zprávu pozitivně, vyrostly téměř o šest procent.

Podle analytika společnosti BH Securities Martina Vlčka je prodej dvojice stanic pro CME dobrou zprávou, která mediálnímu domu pomůže refinancovat jeho dluh a snížit si tak jeho úročení. "Část dluhu, který firma plánuje splatit, má vyšší úrokovou sazbu, takže průměrná sazba, za kterou bude mít firma v roce 2018 půjčeno, výrazně klesne o více než třetinu z vysokých 7,25 % na rozumnějších 4,5 %," uvádí analytik.

Zároveň však dodává, že prodej dvojice televizí může také signalizovat, že mateřská firma celé skupiny, americký Time Warner, nemá v současnosti zájem do CME nalít více kapitálu.

Do skupiny CME spadají televizní stanice v Česku, na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. Celkem CME ve střední a východní Evropě provozuje 36 stanic.

Podle posledních finančních výsledků CME za první čtvrtletí utržila skupina v prvních třech měsících roku 135 milionů dolarů (3,1 miliardy korun), což bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 4,5 procenta více. Její provozní zisk OIBDA činil 22,1 milionu dolarů a meziročně vzrostl o 23 procent. Meziročně se snížily také dluhy skupiny, které klesly ze 40 na 11 milionů dolarů. Nejvíce CME utržila v Česku, rumunská pobočka byla ale v prvním kvartále roku ziskovější.

 

Právě se děje

Další zprávy