Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Foto: Thinkstock

Petr Havel, agrární analytik

"Podle mě by měly být uzavřeny hranice jen na nezbytně nutnou dobu, nejen kvůli možnosti cestování a s tím spojené další existenci turistického ruchu. Domnívám se nicméně, že otevření hranic nebude plošné, ale bude posuzováno podle aktuální situace v jednotlivých zemích, čemuž napovídá už i dnes rozdílný režim na východní a západní hranici ČR v případě pendlerů," říká agrární analytik Petr Havel.

"Úplné otevření hranic bez jakýchkoli omezení bych pak předpokládal za situace, kdy bude k dispozici možnost léčit případně nakažené nějakým schváleným lékem," dodává.

Co se týče dopadů, pak co nejrychlejší, alespoň částečné otevření hranic je podle Havla klíčové právě pro budoucnost cestovního ruchu. "Na ten je navázané množství doprovodných aktivit a jde také o nezanedbatelnou část HDP naší země," doplňuje.

  • "Pokud se týká zemědělství, je otevření hranic důležitou podmínkou k možnosti zaměstnávat v ČR cizince a je třeba říci - nejen v zemědělství a nejen na rukodělné (podřadnější) práce, ale třeba také vědce a odborníky, kteří u nás pracují nebo se nějak podílí na vědecko-výzkumných procesech, na což se často zapomíná," připomíná analytik.
 

Právě se děje

Další zprávy