Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

"Z pohledu epidemiologického musí zůstat hranice zavřené tak dlouho, dokud bude existovat nebezpečí šíření anebo později návratu koronaviru ze zahraničí. V tomto kontextu mají kroky vlády logiku a naši plnou podporu. Z pohledu ekonomického je nutné pečlivě zvážit potenciální dopady, které mohou být opravdu zásadní," zdůrazňuje pro server Aktuálně.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Krátkodobě podle něj musí být zajištěno zásobování obyvatel Česka potravinami, což se bez dovozu neobejde.

  • "Musíme však myslet i na ekonomickou výkonnost země. Česká republika je otevřenou ekonomikou, která je závislá na exportu. Pokud by došlo k dlouhodobým výpadkům výroby průmyslových podniků v kombinaci s bariérami na hranicích, mnozí zahraniční odběratelé by si mohli začít hledat partnery na jiných trzích, třeba v Asii. A návrat českých podniků zpět na původní trhy by pak byl opravdu náročný a hlavně drahý. Věřím, že i na tento nesmírně důležitý aspekt vláda při přípravě jednotlivých opatření myslí," dodává Prouza.
 

Právě se děje

Další zprávy