Tykač chce odkoupit OKD. Do dění už může mluvit i stát, zařadil se mezi věřitele

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 23. 5. 2016 15:47
Nabídku na odkup zadlužené společnosti OKD podal finančník Pavel Tykač, který mimo jiné vlastní mostecké doly. Horničtí odboráři doplnili, že Tykač je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří ještě oni a podnikatel René Holeček. Mezi věřitele OKD se nově zařadil i stát. Firma totiž nezaplatila část sociálního pojištění, řekl ministr průmyslu Jan Mládek.
Důl Paskov, OKD
Důl Paskov, OKD | Foto: ČTK

Praha - Finančník Pavel Tykač nabídl, že odkoupí černouhelnou společnost OKD. Novinářům to po dnešním jednání o situaci ve firmě řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Horničtí odboráři doplnili, že Tykač je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří ještě oni a podnikatel René Holeček. Skupina má kromě koupě zájem i o pohledávky současných majitelů firmy.

Roman Pařík, mluvčí skupiny Ad Hoc Group (AHG), která od února vlastní majitele OKD, společnost New World Resources (NWR), ČTK řekl, že nabídku zatím nemůže komentovat.

Tykač mimo jiné vlastní skupinu Czech Coal těžící hnědé uhlí v severních Čechách a má i rozhodující slovo ve společnosti Severní energetická. Říká, že je v jeho zájmu zachování celého oboru. "A kdybych nebyl přesvědčen, že minimálně část OKD může existovat, tak bych nabídku odborů účastnit se na tomto projektu s díky odmítl," uvedl podle České televize.

"Dravec", jehož jméno se často skloňovalo ve spojení s investiční skupinou Motoinvest, která mimo jiné kontrolovala podíl i ve vytunelovaných CS fondech, je řazen do pětice nejbohatších Čechů.

René Holeček dříve vlastnil společnost Čechofracht, nyní mu patří pětina v soukromém železničním dopravci AWT. Holeček též ovládá Českou zbrojovku.

S podporou odborářů

Odbory uvedly, že nabídku Tykače a Holečka vítají. Horníci údajně nechtějí, aby do OKD vstupoval někdo zvenčí.

"Našim společným zájmem je podílet se na přípravě restrukturalizačního plánu s cílem zajistit co možná nejplynulejší fungování OKD, zajištění maximální možné zaměstnanosti a vytvoření podmínek pro další existenci OKD v řádu roků," řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

OKD už dluží i státu

Mezi věřitele OKD se nově zařadil i stát. Firma totiž nezaplatila část sociálního pojištění, řekl Mládek. Pohledávka podle něj činí zhruba 70 milionů korun. Stát by se tak mohl stát členem věřitelského výboru, který by se v případě reorganizace OKD podílel na řízení firmy.

Odborový předák Josef Středula uvedl, že to, zda horníci dostanou květnovou výplatu, je věcí insolvenčního správce. Pokud by se tak nestalo, nevyloučil protesty.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun.

Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Je nevyhnutelné, že OKD nebude schopná splatit svoje závazky, s koncem těžby v jejích dolech se ale stejně brzy počítalo, říká Zuzana Kubátová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy