Třicet let české koruny. Centrální banka je oslaví populární výměnou bankovek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
16. 1. 2023 16:02
Česká národní banka se chystá na oslavy vzniku české měny. Třicet let od rozdělené česko-slovenské koruny uplyne přesně 8. února. Tento den ve svých pobočkách po celé republice nabídne zájemcům možnost vyměnit si peníze za speciální oběžnou tisícikorunu s přítiskem v podobě kolku a výročního loga. Banka očekává velký zájem veřejnosti. Zároveň v rámci výročí otevře výstavu o historii české koruny.
Třicet let české koruny
Třicet let české koruny | Foto: Aktuálně.cz

Druhá pamětní bankovka v oběhu

Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery.

Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby. Podle odborníků z ČNB si lidé bankovku nechají zřejmě jako sběratelskou a do oběhu se tak dostane spíše z nepozornosti vlastníků.  

Jde o druhou výroční bankovku za existence samostatné České republiky. Ta první byla stokoruna s přítiskem, kterou si lidé mohli za běžnou stokorunu vyměnit v roce 2019 u příležitosti 100. výročí československé měny. Tehdy bylo možné si vyměnit maximálně tři kusy na osobu, nyní to bude pět kusů na osobu. 

 

Právě se děje

Další zprávy